Saturday , October 1 2022

Barack Obama, criticat dur de presa americană pentru absenţa de la marşul din Paris: "Aţi dezamăgit lumea"

obama

Preşedintele american, Barack Obama, a fost criticat sever de o parte a presei americane pentru că nu a participat, duminică, la marşul de la Paris împotriva terorismului, după atacurile soldate cu 17 morţi, săptămâna trecută, în capitala franceză.
“Aţi dezamăgit lumea”, se poate citi pe prima pagină a New York Daily News, care îl apostrofează pe Obama.
Numeroşi lideri din lumea întreagă au venit la Paris pentru a participa la un marş organizat în semn de susţinere pentru victimele atacurilor jihadiste care au însângerat Franţa, vizând în special săptămânalul satiric Charlie Hebdo şi un magazin evreiesc.
Aceste atacuri au declanşat o mobilizare istorică în Franţa, unde cel puţin 3,7 milioane de persoane au ieşit în stradă duminică pentru a manifesta împotriva terorismului, dintre care 1,6 milioane la Paris.
Dar preşedintele american nu a figurat printre liderii sau oficialii din aproximativ 50 de ţări care au participat, braţ la braţ, la acest marş, Washingtonul fiind reprezentat doar de ambasadoarea Statelor Unite în Franţa, Jane Hartley.
“În calitate de american, aş fi vrut să fim mai bine reprezentanţi la această procesiune frumoasă”, a regretat Jake Tapper, de la CNN, într-un reportaj din mijlocul manifestanţilor.
Revista Politico a vorbit, la rândul său, de absenţa liderilor americani la manifestaţia antiterorism de la Paris, într-un articol intitulat “Obama întoarce spatele Franţei”.
Procurorul general al Statelor Unite, Eric Holder, s-a aflat la Paris dar nu a participat la marş împreună cu liderii internaţionali. Secretarul de Stat american John Kerry se afla în vizită în India.
Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden nu aveau evenimente programate pe agenda oficială în ziua marşului de la Paris.
John Kerry a anunţat luni că va merge vineri la Paris pentru întrevederi cu autorităţile franceze, minimizând criticile la adresa administraţiei americane, pe care le-a calificat drept şicane.
“Voi pleca joi şi voi fi (la Paris) vineri”, a declarat el, explicând că vrea “să arate legătura care există între Statele Unite şi cel mai vechi aliat al nostru”. “Relaţiile cu Franţa nu ţin de o zi sau un moment anume”, a apreciat el. (Mediafax)

Vezi si

Alexandru Arșinel va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu din București

Sicriul cu trupul actorului Alexandru Arşinel a fost depus, vineri, în foaierul Teatrului de Revistă …