Friday , September 30 2022

Avortul, posibil doar cu avizul unui psiholog

Proiectul noii legi impotriva avorturilor, care ar impune, obligatoriu, un aviz psihologic pentru gravida inainte sa decida daca vrea sa faca intrerupere de sarcina, starneste reactii puternice.
22 de ONG-uri au inceput deja o campanie publica, prin care cer ca initiativa sa fie respinsa. Adversarii ideei sustin ca sunt ingradite drepturile femeii si ca ne-am intoarce in comunism, cand in Romania s-au nascut zeci de mii de copii nedoriti.
Sustinatorii raspund ca nu este vorba de o interdictie, ci de o perioada de gandire.
Avortul n-ar fi permis fara dovada unei discutii cu psihologul. Misiunea lui e sa ii arate gravidei filme si fotografii graitoare, sa-i explice in ce consta operatia si ce riscuri implica. 51 de parlamentari s-au declarat sustinatori ai proiectului.
Initiatorii subliniaza insa ca acest aviz psihologic implica doar o sedinta obligatorie.
Sa nu neglijam un lucru: in general, femeia afla ca poarta in pantec un prunc cand are deja intre 5 si 9 saptamani de sarcina.
Pana la primul consult mai trece cam o saptamana, iar noul proiect ar impune un termen suplimentar de asteptare de minimum 5 zile, dupa investigatia psihologica.
Medicii spun ca s-ar putea depasi astfel termenul legal pentru intreruperea sarcinii, care este, acum, de 12 saptamani.
In plus, psihologii considera ca exista si varianta ca o gravida sa renunte la avort de jena, in urma discutiei, dar mai apoi sa recurga la abandon.
Proiectul va fi dezbatut in comisiile parlamentare.

Vezi si

Recomandările Sinodului BOR pentru spovedanie: Evitarea glumelor inadecvate și a gesturilor indecente

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a adoptat în ședința de joi o serie …