Saturday , June 22 2024

Aproximativ 4 milioane de persoane au tranzitat frontierele României în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada 16 decembrie 2022 – 5 ianuarie 2023, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4 milioane de persoane, dintre care 2,15 milioane pe sensul de intrare în ţară şi 1,8 milioane pe sensul de ieşire, cu aproximativ un milion de mijloace de transport.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră transmis vineri Agerpres, comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-a înregistrat o creştere cu 75% a valorilor de trafic la graniţă.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria, pe unde au trecut aproximativ 1,4 milioane persoane, şi prin aeroporturi – 1,2 milioane persoane.

Deoarece vacanţa de iarnă s-a încheiat şi mulţi români se întorc în statele din vestul Europei unde îşi au reşedinţa, aspect ce determină o creştere a valorilor de trafic la ieşirea din ţară, în mod special la graniţa cu Ungaria, sunt menţinute măsurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei în perioada sărbătorilor.

La nivelul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea şi Sighetu Marmaţiei au fost luate măsuri pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare, prin suplimentarea personalului planificat la efectuarea formalităţilor.

Conform IGPF, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora, iar în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele mobile folosite pentru verificarea documentelor.

La graniţa cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină. În mod constant, sunt derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului şi a arterelor de control.

Deoarece în această perioadă se preconizează o creştere a traficului la graniţa de vest, Poliţia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor celor 12 puncte de trecere de la graniţa româno-ungară:

* în judeţul Arad: PTF Nădlac – Nagylak, PTF Nădlac II – Csanadpalota, PTF Turnu – Batonnya, PTF Vărşand – Gyula;

* în judeţul Bihor: PTF Salonta – Mehkerek, PTF Borş – Artand, PTF Borş II – Nagykzreky, PTF Valea lui Mihai – Nyirabrany, PTF Sacuieni;

* în judeţul Satu Mare: PTF Urziceni – Vallaj şi PTF Petea – Csengersima;

* în judeţul Timiş: PTF Cenad.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţie, totodată, numărul de telefon 021.9590, unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei. Sesizările sunt preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, de la caz la caz.

Vezi si

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer …