Friday , January 28 2022

Anunţ oficial: Grecia NU plăteşte datoria către FMI

varoufakis-lagarde

Grecia nu va plăti datoria către FMI, marți, a confirmat ministrul de Finanţe grec Varoufakis, potrivit Associated Press.
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a anunţat oficial, marţi, că Grecia nu achită datoria către FMI.
Premierul grec, Alexis Tsipras, confirmase şi el implicit, luni seară, că plata celor 1,5 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marți, nu va fi efectuată de țara sa, ale cărei bănci “au fost sufocate”, scrie AFP, potrivit Agerpres.
“Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aștepte plata către FMI ?”, s-a întrebat prim-ministrul la postul de televiziune ERT. El a adăugat totuși că, “imediat ce se hotărăsc să renunțe la sufocare, vor fi plătiți”.
Divergențele dintre guvernul grec și creditorii săi internaționali (UE-BCE-FMI) au căpătat sâmbătă o turnură dramatică, după ce în seara precedentă premierul Alexis Tsipras a anunțat convocarea unui referendum prin care cetățenii săi să decidă dacă acceptă sau nu ultima versiune a acordului propus Greciei.
În replică, zona euro a hotărât să nu prelungească cu nici măcar o zi actualul acord cu Grecia, care intră, astfel, în încetare de plăţi.
Pentru a preveni prăbușirea sistemului bancar, guvernul de la Atena a instituit restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoană.
În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.
Mai multe state europene, inclusiv România, şi-au avertizat cetăţenii care merg în concediu în Grecia să-şi ia suficienţi bani numerar la ei.
Între timp, europenii au început o campanie pentru a convinge grecii să accepte la referendum planul propus. ‘Cer grecilor să voteze ‘da’, oricare ar fi întrebarea să voteze ‘da’, pentru că astfel vor transmite mesajul că doresc să rămână în zona euro și în familia Uniunii Europene’, a îndemnat președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.
 
 

Vezi si

Doi tineri de 15 și 20 de ani au murit în ultimele 2 zile, după ce au trecut prin COVID și ieșiseră din izolare

Doi tineri au murit în ultimele 2 zile după ce au ieșit din izolare, post-COVID. …