Friday , April 26 2024

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Curtea Constituțională a admis că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Conform Digi 24, decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat la Digi 24 că dacă așa va arăta decizia, nu este ceea ce aștepta fiindcă instanțele vor fi foarte aglomerate. ”Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat Renate Weber.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu mai multe articole din OUG privind instituirea starii de urgenta, argumentand ca unele dintre acestea “permit presedintelui Romaniei sa legifereze in domenii pentru care Legea fundamentala cere interventia legiuitorului primar sau a celui delegat”.

Articolul 28 invocat de Avocatul Poporului se refera la sanctiunile pentru nerespectarea masurilor impuse prin instituirea starii de urgenta, masuri care pornesc de la amenda la confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie, interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de catre organele abilitate, suspendarea temporara a activitatii, desfiintarea unor lucrari, refacerea unor amenajari.

“In cadrul analizei textelor legale Avocatul Poporului apreciaza ca art. 28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, este formulat intr-un mod atat de general, incat normele legale sunt lipsite total de previzibilitate si claritate, ceea ce determina imposibilitatea destinatarului legii, si anume, persoana care ar incalca prevederile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, de a-si stabili conduita de urmat, in lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contraventionale”, se arata in sesizarea Avocatului Poporului.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …