Monday , October 3 2022

ALERTA MAXIMA: O noua victima ucisa de urs in Dambovita

Un bărbat de 64 de ani a fost omorât de un urs în comunca Muscel, comuna Moroieni din Dâmboviţa. Aceasta este a patra victimă în mai puţin de o săptămână.
Un bărbat a fost omorât de un urs în comunca Muscel, comuna Moroieni din Dâmboviţa. Ursul se prinsese în gardul gospodăriei omului, iar când acesta a vrut să vadă ce s-a întâmplat, ursul l-a atacat.
Muscel este un sat izolat, aflat la 7 km de Moroieni şi unde se ajunge mai mult cu piciorul, susţine corespondentul Realitatea TV, Iulian Canache. Urşii coboară cam în fiecare noapte în livezi toamna, iar în zonă sunt aproximativ 80 de urşi.
Rovana Plumb, Ministrul Mediului: “A fost instituită carantina, autorităţile se duc să vadă ce s-a întâmplat.
Ursul a fost prins în laţ şi se pare că acesta s-a apărat, e firesc. Distanţa dintre primul atac şi acesta este de cam 10 kilometri şi acum toate concentratele se îndreaptă către locul incidentului.
Toate inspectoratele silvice sunt in acţiuni de monitorizare în toată ţara. E perioada în care urşii vin la fructe, către livezile oamenilor, nu se întâmplă de ieri, de azi”, a mai susţinut Ministrul Mediului, pentru Realitatea TV.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa, Adrian Enache, susţine că în zonă s-au deplasat poliţişti, criminalişti şi vânători.
Cristian Remus Papp, reprezentant al WWF (World Wide Fund for Nature) a explicat, la Realitatea TV, că există posibilitatea ca acel urs împuşcat în urma incidentelor să nu fi fost cel vinovat de atacuri şi în acest caz.
“Ursul nu atacă, de obicei. Are acest comportament atunci când există probleme la nivelul sistemului nervos.
Există şi posibilitatea ca în cazul unui şoc -prins în gard- să aibă un comportament deviant.
Ce ar trebui să se întâmple? Ar trebui capturat ursul, făcute analize pentru rabie şi dacă e bolnav, sacrificat”, a mai explicat reprezentantul WWF.
Dragoş Rusu, prefect Dâmboviţa: “E vorba de un braconaj în ce priveşte ursul, nu ştiu dacă persoana -victima- a venit să verifice sau aşa ceva. Se văd urme aici, urme de gheare, ursul a suferit aici.
Victima nu avea ce să caute în zonă. Suntem în zonă 0, toată lumea e aici, poliţia, jandarmeria.
Toţi câinii şi pisicile din comună vor fi vaccinate. Vom vaccina şi vulpile la vizuină”, mai spune prefectul.
Liviu Cişineag, reprezentant al Rezervaţiei de Urşi Zărneşti: “E interesant acest caz, mai ales dacă bărbatul care a fost ucis nu era şi cel care pusese laţul. Nu se ştiu detalii deocamdată.
Cu două săptămâni in urma, un urs cu GPS a fost ucis. Acela făcea parte dintr-un proiect ştiinţific şi a fost, tot aşa, braconat.
Ursul nu atacă oameni, dar un urs rănit poate face asta. Aceste animale, în ciuda gabaritului, sunt foarte rapide. Nu ai nicio şansă dacă dai peste un urs în pădure, îl sperii şi te atacă”.
realitatea.net

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …