Tuesday , October 4 2022

Alertă în Japonia: Fum negru deasupra reactorului 3 de la Fukushima, apă contaminată la Tokio

Fum negru se ridica miercuri deasupra clădirii ce adăposteşte reactorul nr. 3 de la uzina nucleară Fukushima Daiichi, a anunţat compania TEPCO, citată de CNN.
Cauza acestui nou incident care intervine la uzina avariată în urma cutremurului din 11 martie nu este cunoscută. Muncitorii sunt evacuaţi. Două cutremure, unul de 6 grade şi unul de 5,8 grade s-au produs miercuri în apropierea centralei.
Pagubele directe cauzate de cutremurul şi tsunami-ul care au devastat nord-estul Japoniei se ridică la 16-25.000 miliarde de yeni (185-308 miliarde de dolari), a estimat guvernul nipon, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial.Guvernul nipon a anunţat miercuri, pe de altă parte, că radioactivitatea care există în apa de la robinete o face improprie pentru consumul bebeluşilor. Testele au relevat o concentraţie mai mare decât cea acceptată pentru iodul radioactiv. Autorităţile au sfătuit locuitorii din zonă să nu dea apă de la robinet copiilor foarte mici.
Premierul nipon, Naoto Kan, a ordonat miercuri interzicerea comercializării laptelui şi a legumelor cu frunze verzi provenind din prefecturile Fukushima şi Ibaraki, din cauza nivelului crescut de radioactivitate în zonă. Statele Unite au devenit miercuri prima ţară care a interzis importurile alimentare din Japonia.
Un nor radioactiv a traversat Pacificul, America de Nord şi Atlanticul, până a ajuns în Islanda. Particule radioactive au fost înregistrate de 15 dintre cele 65 de staţii internaţionale ale Organizaţiei pentru interzicea totală a testelor nucleare (CTBT). Majoritatea acestor staţii se află în SUA. Prezenţa izotopilor de iod-131 a fost detectată la Reykjavik la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit agenţiei islandeze pentru siguranţă nucleară(IRSA).
Bilanţul seismului din Japonia şi tsunamiului care i-a urmat a depăşit 9.300 de morţi, a anunţat miercuri poliţia. Potrivit Agenţiei naţionale de poliţie, la ora locală 9.00 (2.00 ora României) 9.301 oameni erau declaraţi morţi şi 12.645 erau încă dispăruţi. Peste 350.000 de persoane se află în continuare în centre de evacuare din nordul şi estul ţării, multe dintre ele fără apă.
Pagubele directe cauzate de cutremurul şi tsunami-ul care au devastat nord-estul Japoniei se ridică la 16-25.000 miliarde de yeni (185-308 miliarde de dolari), a estimat guvernul nipon, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial.
Estimările includ pagubele cauzate reţelelei de drumuri, locuinţelor, fabricilor şi altor elemente de infrastructură. Suma care poate ajunge la peste 300 de miliarde de dolari eclipsează costurile de 100 de miliarde de dolari ale cutremurul Kobe din 1995, cel mai costisitor de până acum.
La valoarea maximă, pierderile ar totaliza 6% din Produsul Intern Brut al ţării.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4 pe Richter produs luni seară în România

Un cutremur cu magnitudinea de 4 pe Richter s-a produs luni seară, 3 octombrie, în …