Thursday , October 6 2022

ALDE a decis sa iasa de la guvernare si sa se alieze cu Pro Romania. Ministrul de Externe Ramona Manescu (ALDE) refuza sa demisioneze

Conducerea ALDE a votat luni ruperea coalitiei politice cu PSD, retragerea de la guvernare, sustinerea lui Mircea Diaconu pentru alegerile prezidentiale si formarea unei aliante politice cu ProRomania lui Victor Ponta. Deciziile au fost votate de majoritatea reprezentantilor ALDE, fiind inregistrate doar doua abtineri. Toti ministrii ALDE urmeaza sa demisioneze.

De asemenea, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nu mai candideaza la presedintie si ca isi va depune demisia din functia de presedintele Senatului.

Ramona Manescu, ministru de Externe din partea ALDE, i-ar fi promis premierului Viorica Dancila ca va ramane ministru, chiar daca ALDE se va retrage din coalitia de guvernare, potrivit unor surse citate de Digi24.

Odata cu ruperea coalitiei aflate la guvernare, miniștrii ALDE trebuie să își depună demisiile, urmând ca premierul Viorica Dăncilă să numească în locul celor 4 miniștri ALDE interimari. Decizia vine după ce liderii ALDE și Viorica Dăncilă nu s-au înțeles în privința restructurării guvernului și a unui nou program de guvernare.

Au existat în cadrul ședinței ALDE doar 2 abțineri pentru ruperea protocolului cu PSD, 2 abțineri pentru retragerea de la guvernare. 2 voturi împotrivă și 9 abțineri la susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu pentru alegerile prezidențiale și 2 voturi împotrivă și 9 abțineri pentru alianța cu partidul lui Victor Ponta.

Odată cu decizia de a rupe coaliția, Călin Popescu Tăriceanu renunța la candidatura proprie pentru alegerile prezidențiale și la șefia Senatului. Urmează ca demisia din funcția de președinte al Senatului să fie depusă la începutul sesiunii parlamentare. ALDE îl va susține la prezidențiale pe Mircea Diaconu, alături de cei din Pro România cu care vor semna o alianță electorală.

Conform Constituției și a deciziilor CCR, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar.

În acest moment, PSD are 204 parlamentari, însă nu sunt excluse și alte plecări spre partidului lui Victor Ponta odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și înființarea unei alianțe cu Pro România.

surse: Digi24, ziare.com, Antena 3

Vezi si

O polițistă din Cernăuți a murit împușcată în cap, în fața unei școli, de un pedofil pe care încerca să-l rețină

O polițistă de patrulare, în vârstă de 22 de ani, a fost împușcată în cap, …