Monday , May 23 2022

Adrian Severin, condamnat la 3 ani si 3 luni de inchisoare cu executare

adrian severin

Adrian Severin a fost condamnat, marti, la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare.
Decizia instantei supreme nu este, insa, definitiva si poate fi atacata cu recurs.
Fostul europarlamentar a fost trimis in judecata in 2013. In perioada decembrie 2010 – martie 2011, Severin Adrian, in calitate de membru in Parlamentul European, a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si a votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, pe de alta parte.
La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.
In contextul discutiilor din perioada ianuarie – martie 2011, Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta.
In vederea incasarii sumei 12.000 euro, Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe email uneia din cele doua persoane.
In ceea ce priveste suspiciunea savarsirii, de catre Adrian Severin, alaturi de alte persoane, a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cercetarile continua intr-un dosar separat. Europarlamentarul roman Adrian Severin este acuzat de procurorii DNA si ca a prejudiciat bugetul Parlamentului European cu peste 400.000 de euro prin incheierea unor contracte cu 6 firme de consultanta care nu au prestat niciodata serviciile pentru care au incasat bani europeni.
In primavara 2011, reporterii de la “Sunday Times” au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana. Jurnalistii l-au inregistrat pe europarlamentar in timpul convorbirii.
Reporterii publicatiei britanice au facut propunerea mai multor deputati (un roman, un sloven si un austriac), toti trei acceptand.
In martie 2011, Parlamentul European anunta deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica “The Sunday Times” impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.

Vezi si

România va centraliza pe o platformă stocurile de alimente

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat luni că va implementa o platformă pe …