Monday , February 6 2023

Accidentul aviatic de la San Francisco, cauzat de o problema culturala?

avion asian

Prabusirea avionului Boeing 777, saptamana trecuta, pe aeroportul din San Francisco este pusa de tot mai multe voci pe seama problemelor cu care aviatia coreeana s-a confruntat de-a lungul timpului.
Publicatia Los Angeles Times, citata de Global Post, scrie ca anchetatorii ar trebui sa stabileasca circumstantele in care s-a produs accidentul pornind de la un singur indiciu: cultura coreeana.
Siguranta aviatiei din Coreea de Sud a fost privita adesea cu scepticism, iar profesionalismul pilotilor sai a fost pus la indoiala dupa o serie de tragedii care au avut loc la inceputul anilor ’80.
In pofida imbunatatirilor aduse, aviatia sud-coreeana a ramas marcata de una dintre trasaturile acestei natiuni, aceea a respectarii ierarhiilor, indiferent de situatie. Astfel, publicatia sugereaza ca, desi copilotul avea mult mai multa experienta decat tanarul pilot care a ratat aterizarea, cuvantul acestuia din urma nu ar fi putut fi nesocotit.
Inregistrarile din carlinga aparatului de zbor sunt cele care pot dovedi structura ierarhica a culturii sud-coreene, in care limbajul fata de superiori si fata de cei mai in varsta trebuie sa contina anumite formule de adresare, chiar si in contextul unei situatii-limita, precum cea a prabusirii unui avion.
Intre timp, ancheta in cazul accidentului aviatic de pe aeroportul din San Francisco se afla in desfasurare. In vreme ce speculatiile privind slaba pregatire a echipajului de bord, in special a pilotului, nu au incetat sa curga, compania Asiana Airlines isi sustine in continuare nevinovatia.
Fondata in 1988, pentru a putea face fata afluxului mare de calatori veniti sa vada Jocurile Olimpice de Vara de la Seul, compania are la activ trei accidente aviatice soldate cu morti.

Vezi si

Bilanț devastator: Peste 2.600 de morți și 12.000 de răniți în Turcia și Siria după cele două mari cutremure de luni

Seismele violente de luni, de 7,8 și 7,5, plus cele 145 de replici  s-au resimțit …