Wednesday , April 7 2021

A murit Hosni Mubarak, președintele Egiptului, dat jos de popor in 2011, după 30 de ani la putere

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-12-21 18:40:02Z | http://piczard.com | http://codecarvings.comuni¿44B

Fostul președinte egiptean, Hosni Mubarak, a murit la 91 de ani într-un spital din Cairo, informează BBC.

Mubarak a condus Egiptul timp de 30 de ani, până să fie înlăturat de la putere de armată și populație, în 2011. Fostul şef de stat a fost nevoit să plece de la putere pe 11 februarie 2011, la finalul unei revolte de 18 zile reprimată în sânge.

Hosni Mubarak a fost judecat și găsit vinovat de complicitate la uciderea protestatarilor în timpul revoluției din 2011. Condamnarea a fost atacată, iar Mubarak a fost eliberat.

Hosni Mubarak a fost arestat în aprilie 2011, la două luni după ce a fost înlăturat de la putere în urma protestelor de la Cairo şi a fost acuzat de complicitate la crimă şi corupţie.

Procesul în care a dat socoteală pentru reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor din timpul primăverii arabe s-a încheiat în 2012. În primă instanță, fostul președinte egiptean a fost condamnat la închisoare pe viață pentru „complicitate” la uciderea a 239 de manifestanți.

Avocatul său a făcut atunci apel şi Curtea de Casație a anulat sentinţa, dispunând rejudecarea cazului. Procesul a fost reluat în mai 2013. Între timp, Hosni Mubarak a fost judecat şi pentru corupţie şi fraude economice din vremea în care era preşedinte, dar a fost găsit nevinovat pentru toate aceste acuzaţii.

În 2014, Mubarak a fost achitat. Au urmat noi apeluri, dar fostul lider fost pus în libertate în 2017.

digi24.ro

Vezi si

Gheorghiță: Persoanele care au dezvoltat tromboze după prima doză de AstraZeneca nu vor mai face rapelul cu același tip de vaccin

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat că românii care au dezvoltat tromboze …