Saturday , December 3 2022

34 de ani de la cutremurul din'77. Urmatorul seism va face ravagii spre nordul tarii

Urmatorul seism de proportii va fi, cel putin teoretic, unul de mare adancime, iar unda devastatoare s-ar putea propaga catre zona de nord, spre Rusia, la fel ca in 1940.
In 56 de secunde un seism de 7,4 pe scara Richter indolia Romania. In seara de 4 martie 1977 au murit 1.578 de oameni. 1.424 numai in Bucuresti oras in care s-a facut praf 33 de cladiri. In tara numarul ranitilor a trecut de 11.000 iar 35.000 de locuinte s-au prabusit.
Stricaciunile au fost mult peste cele lasate in urma de seismul din 1940, care a avut 7,7, insa a fost unul de mare adancime.
Asta a facut diferenta intre cele doua rele. Acum 33 de ani unda soc a avut epicentrul la 96 de km sub pamant si s-a propagat spre sud-estul tarii, afectand puternic Capitala.
In noiembrie ’40, epicentrul a fost la 150 de km, adica mult mai jos, in mantaua pamantului, sub primul strat din scoarta si astfel unda s-a propagat spre nord, afectand orase din zona Moldovei si pana la Moscova, unde au cazut cateva blocuri.
Analizand toate cele 4 cutremure devastatoare din ultimii 200 de ani, specialistii vin cu o noua predictie: “A fost alternanta adancime, suprafata, adancime si in 4 martie mai de suprafata. Deci, cand va urma nu stim, dar va fi de mare adancime”, a declarat Prof. Gheorghe Marmureanu, director Institutului de Fizica Pamantului.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …