Sunday , April 28 2024

Steaua risca excluderea din Champions League. UEFA va anunta cel tarziu luni decizia

steaua

“Există un risc important ca Steaua să sufere consecinţele actului nesăbuit al lui Gigi Becali […] Ea riscă mai puţin în competiţia internă pentru că potrivit regulamentului disciplinar fapta se întoarce împotriva făptuitorului şi nu împotriva echipei. Steaua riscă o suspendare, o excludere pe care UEFA ar putea să o dicteze împotriva ei, cum s-a întâmplat cu patroana Turciei. Turcia nu a luat nicio sancţiune, dar UEFA a exclus-o din Champions League”, a declarat Ovidiu Ioaniţoaia, la Realitatea TV.

Cu toate acestea, jurnalistul a declarat că situaţia este diferită faţă de alte cazuri în care echipele au fost excluse din Champions League, întrucât echipa Steaua nu a avut niciun beneficiu de pe urma faptelor lui Gigi Becali.

“Este o situaţie diferită şi faţă de Fenerbahce şi faţă de Porto. În sensul în care vinovat fiind Becali, Steaua, echipa în sine, nu a avut niciun fel de beneficiu de pe urma gestului lui Gigi Becali. În Turcia, când a fost echipa lui Fenerbahce, s-a creat un avantaj”, a conchis Ioaniţoaia.

UEFA cunoaşte situaţia în care se află Steaua şi va analiza de urgenţă acest caz. Conform unor surse din FRF, forul european va anunţa în câteva zile dacă Steaua va fi sau nu înscrisă în ediţia 2013-2014 a UEFA Champions League.

“UEFA va anunţa cel mai târziu luni daca Steaua va participa sau nu în Champions League”, susţin surse federale.

Steaua riscă să fie exclusă din Champions League, după exemplul dat de precedentul Fenerbahce, însă oficialii clubului roş-albastru vor încerca acum să arate că Gigi Becali nu deţine nici o funcţie în cadrul societăţii şi chiar a fost dat în judecată acum un an, când i s-au cerut daune de un leu.

Chiar şi beneficiind de clemenţă din partea comisiilor LPF, steliştii tot ar avea emoţii, fiindcă UEFA a mai exclus o formaţie nesancţionată pe plan intern. Fenerbahce a plătit în 2011, când i s-a refuzat participarea în Ligă în urma intervenţiei forului european la federaţia turcă, scrie GSP.

Roş-albaştrii sunt pregătiţi să se apere în eventualitatea în care ar fi asociaţi cu precedentul creat de campionii galben-albaştri din Istanbul, care au plătit din cauza suspiciunilor legate de implicarea lor în trucarea unor partide.

“La Fenerbahce, oamenii bănuiţi c-ar fi aranjat meciuri făceau parte din staff-ul clubului, în timp ce la noi Gigi Becali nu are nici o funcţie oficială” e argumentul cu care conducerea din Ghencea speră să scape de sancţiuni.

Gigi Becali nu are nici funcţie executivă, nu e nici măcar acţionar. El a renunţat în 2010 la 27 la sută dintre acţiunile societăţii şi s-a retras, teoretic, complet din structura clubului. Pachetul majoritar îl deţin două rude ale sale, Constantin şi Vasile Geambazi. Singurele documente care îl mai leagă pe Becali de Steaua sînt contractele de creditare în baza cărora a finanţat echipa.

Steaua s-a mai aflat în postura de a se dezice de patronul ei real. Anul trecut l-a dat în judecată ca să scape de nişte amenzi! Penalităţile erau generate de diverse declaraţii ale lui Gigi Becali. Preşedintele Valeriu Argăseală a semnat chemarea în judecată a patronului său, căruia i s-au cerut daune de un leu fiindcă “strică imaginea clubului”! Becali a acuzat şi el comisiile LPF atunci cînd l-au mai amendat, convins că oamenii Ligii nu aveau nici un drept s-o facă întrucît el nu exista ca oficial al Stelei.

O eventuală sancţiune aplicată Stelei de către UEFA ar trimite-o în Champions League pe Pandurii Tg. Jiu, vicecampioana României! Gorjenii au încheiat campionatul cu 63 de puncte, cu 16 mai puţine decât Steaua. În 2011, locul lui Fenerbahce a fost luat de către Trabzonspor, care pierduse titlul de campioană din cauza golaverajului, fiindcă terminase sezonul cu acelaşi număr de puncte ca liderul.

Un oficial al UEFA, Thomas Giordano, a comentat scenariul “Steaua în cazul condamnării lui Becali”: “Ar fi un caz pe care l-am lua în considerare, deoarece ar putea fi un exemplu de corupţie în fotbal şi avem precedentul dat de Fenerbahce

Gigi Becali riscă acum să fie sanţionat de Comisia de Disciplină. El poate primi o suspendare de 2 ani şi o amendă de un milion de lei, în jur de 230.000 de euro!

“Fapta unei persoane de a promite, oferi sau acorda sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-şi apere corect şansele, se sancţionează cu suspendare de 2 ani şi penalitate sportivă de 1.000.000 de lei”, scrie în Regulamentul Disciplinar aflat în vigoare acum.
realitatea.net

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …