Wednesday , May 1 2024

Astazi începe a treia editie de la Londra a JO

Cea de-a treia edi]ie de la Londra a Jocurilor Olimpice va începe vineri, iar din 27 iulie pân\ la 12 august, capitala britanic\ va fi prima care realizeaz\ tripla olimpic\: în 1908 [i 1948 a g\zduit deja dou\ edi]ii ale JO din era modern\.

În urm\ cu 64 de ani, la încheierea r\zboiului, se vorbea de “Jocurile Austerit\]ii”. Sportivii dormeau în dormitoare comune, în bar\ci militare [i [coli.
În prezent exist\ o austeritate cauzat\ de criza economic\. De aceea, Jocurile de la Londra [i bugetul lor de 9,3 miliarde de lire sterline nu impresioneaz\ dup\ cele, colosale, de la Beijing, realizate ca o afirmare a pu-terii.
Ceremonia de deschidere, în prezen]a a 80.000 de spectatori [i sub privirile a miliarde de telespectatori, a fost încredin]at\ lui Danny Boyle, regizorul filmului “Slumdog Millionaire (Vagabondul milionar)”, recompensat cu opt premii Oscar.
Va urma apoi intrarea în aren\ a celor 10.500 de sportivi originari din 204 de ]\ri. Sportivi care au cap de afi[ dou\ superstaruri de la Beijing: “Lightning Bolt (Fulgerul Bolt)”, sprinterul jamaican Usain Bolt, [i “The Baltimore Bullet (Glon]ul din Baltimore)”, înot\torul american Michael Phelps.
Regele din Swaziland, Angelina Jolie [i Michelle Obama se num\r\ printre personalit\]ile a[teptate la Londra pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de var\.
120 de [efi de stat [i de guvern vor asista la un spectacol grandios ce a costat 27 de milioane de euro, show conceput de cineastul Danny Boyle, regizorul filmului “Vagabondul mi-lionar”, recompensat cu opt premii Oscar în 2009. Num\rul personalit\]ilor este mai mare decât cel de la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, [i de la JO de la Atena.
Între al]ii, cancelarul german Angela Merkel [i premierul japonez Yoshihiko Noda se vor afla, vineri, în tribunele VIP ale stadionului de la Londra cu o capacitate de 80.000 de locuri.
Regina Marii Britanii îns\[i va deschide JO, dup\ o recep]ie organizat\ la Buckingham în onoarea conduc\torilor str\ini prezen]i la eveniment. Prin]ul William, so]ia sa Kate, prin]ul Harry, prin]ul Charles [i Camilla vor fi de asemenea prezen]i.
Îns\ participarea familiei regale nu se va limita la ceremonia de deschidere. William, Kate [i Harry, “ambasadori” ai echipei olimpice britanice, vor asista la mai multe probe, la fel [i Charles [i Camilla.
Prima doamn\ a SUA, Michelle Obama, va conduce delega]ia ]\rii sale, în absen]a probabil\ a pre[edintelui Barack Obama. Îns\ candidatul repu-blican la pre[edin]ie, Mitt Romney, care face un turneu în str\in\tate, va fi prezent.
Delega]ia rus\ va fi condus\ de Dmitri Medvedev, îns\ Kremlinul a l\sat s\ se în]eleag\ c\ pre[edintele Vladimir Putin s-ar putea deplasa la Londra pentru a um\ri concursul de judo.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault va fi de asemenea prezent, în timp ce pre[edintele François Hollande se va întâlni cu sportivii francezi la 30 iulie.
Legenda fotbalului britanic David Beckham va participa la ceremonia de deschidere, de[i nu face parte din lotul Marii Britanii pentru turneul de fotbal de la JO. Beckham a contribuit la campania de candidatur\ a Londrei pentru organizarea JO [i chiar a fost unul dintre purt\torii fl\c\rii olimpice.
Îns\ personalit\]ile nu se vor afla doar pe stadion: la Londra vor fi organizate mai multe petreceri private, dintre care cea mai important\ poate fi considerat\ cea a cuplului Brad Pitt – Angelina Jolie, care va avea loc miercuri, la Victoria and Albert Museum, în beneficiul unei funda]ii ce promoveaz\ pacea (Sports for Peace).
Fostul pugilist american Mohamed Ali este invitat de onoare [i, conform presei locale, prin]ul William [i so]ia sa Kate vor fi prezen]i la eveniment, la fel ca [i Catherine Zeta Jones, Lewis Hamilton [i fra]ii Vitali [i Vladimir Klitschko.
La Jocurile Olimpice se vor înregistra [i câteva absen]e notabile.
Guvernul britanic, punând în aplicare sanc]iunile europene împotriva pre[edintelui al-Assad, nu i-a acordat viz\ lui Mouwaffak Joumaa, pre[edintele Comitetului Olimpic Sirian, un general apropiat al regimului. Totu[i zece sportivi vor purta culorile Siriei, teatrul unei represiuni sângeroase de peste un an.
Pre[edintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a declarat în mai c\ vrea s\ fie prezent la JO, îns\ a recunoscut apoi c\ britanicii sunt eticen]i, pare s\ fi cedat.
În schimb, regele din Swaziland, Mswati III, va fi prezent la competi]ia londonez\, în ciuda protestelor care au venit dup\ participarea sa la jubileul reginei Marii Britanii.
Londra ar vrea s\ câ[tige o alt\ medalie, cea de “dezvolt\rii durabile”. Deja pre[edintele CIO, Jacques Rogge, a asigurat c\ Londra va fi un “model” pentru edi]iile urm\toare, având în vedere c\ a îndeplinit la timp toate cerin]ele.
Unele instala]ii, din estul ora[ului, vor fi p\strate, cum ar fi velodromul. Altele vor fi reconfigurate cu o capacitate redus\ pentru folosire post-olimpic\, a[a cum este cazul stadionului mare sau a piscinei cu arhitectur\ îndr\znea]\ care va r\mâne f\r\ dou\ p\r]i [i va deveni municipal\. Alte instala]ii vor fi demontate [i revândute, cum este cazul [i arenei de baschet.
R\mân dou\ mari necunoscute: riscul unui uria[ ambuteiaj într-un ora[ saturat unde deplas\rile sunt la fel de rapide ca pe timpul cale[tilor [i securitatea, la 40 de ani de la luarea sângeroas\ de ostatici de la JO de la Munchen.
În primul caz, 7,5 miliarde de euro au fost oferite pentru modernizarea transportului public, unde exist\ cel mai vechi metrou din lume. 48 de kilometri de culoare de circula]ie sunt prev\zute pentru VIP-uri, iar londonezii sunt încuraja]i s\ munceasc\ de acas\ [i s\ evite orele de vârf.
Pentru a evita orice risc, peste 40.000 de solda]i, poli]i[ti [i g\rzi private vor contribui la o mobilizare “f\r\ precedent pe timp de pace”, conform premierului David Cameron. A doua zi dup\ atribuirea organiz\rii JO Londrei, ora[ul a cunoscut cel mai grav atentat, cu 52 de victime, la 7 iulie 2005. t

Vezi si

FC Botoșani învinge Petrolul Ploiești și iese din zona periculoasă a retrogradării

Etapa a 7-a play out-ului Superligii la fotbal masculin a consemnat ieșirea echipei FC Botoșani …