Friday , March 31 2023

Vaccinul Pfizer, imunitate de 90 la sută după prima doză, în ziua 21

O singură doză din vaccinul Pfizer/BioNTech oferă 90 la sută imunitate la 21 de zile de la administrare, conform unei analize realizate în urma programului de vaccinare din Israel.

Profesorul Nachman Ash, responsabil cu campania de vaccinare din Israel, a afirmat în ianuarie că “o singură doză de vaccin pare să fie mai puţin eficientă decât ne aşteptam”. Până şi Pfizer a anunţat că eficacitatea este de doar 52 la sută după prima doză.

Dar profesorul Paul Hunter şi dr. Julii Brainard au spus că studiile lor, neverificate încă, arată o protecţie ridicată a organismului la 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin. Cu toate astea, ei avertizează că riscul infectării s-a dublat în primele opt zile de la vaccinare. Totul pentru că oamenii ar fi fost mai relaxaţi în privinţa restricţiilor.

Marea Britanie a decis să acorde a doua doză de vaccin Pfizer într-o perioadă de până la 12 săptămâni după prima, pentru a maximiza numărul persoanelor vaccinate.

“Decizia a atras critici, deoarece se crede că o singură doză nu asigură imunitatea cuvenită. Un studiu recent din Israel, care a analizat date de la peste 500.000 de oameni vaccinaţi cu Pfizer, arată exact asta. Dar am văzut mai multe greşeli în modul în care au fost privite datele respective. Astfel, nu s-a estimat deloc eficacitatea vaccinului din ziua 18 de la prima doză. Asta ar putea arăta mai bine ce eficacitate are vaccinul dacă rapelul ar fi întârziat. În mod suprinzător, incidenţa zilnică a cazurilor a crescut până în a opta zi după vaccinare. Nu ştim care este cauza, dar ar putea avea legătură cu relaxarea oamenilor vaccinaţi cu privire la măsurile de protecţie. De asemenea, am observat că eficacitatea vaccinului este de aproape zero în primele 14 zile după vaccinare. Dar după ziua 14, imunitatea a crescut până la 90 la sută în cea de-a 21-a zi. Totul înainte de cea de-a doua injecţie. Asta ne arată că o singură doză de vaccin este eficientă, doar că durează 21 de zile pentru ca ea să îşi facă efectul“, a declarat prof. Hunter pentru The Guardian.

Vezi si

Alimentele bogate în grăsimi și zahăr influențează creierul și dependența de acestea

Motivul pentru care cartofii prăjiți, chipsurile și batoanele de ciocolată sunt atât de îndrăgite are …