Monday , September 26 2022

UE a intocmit lista colorantilor alimentari permisi, dar cu risc pentru sanatate

“Acest produs poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora.” Vom gasi aceste cuvinte, din ianuarie, pe toate alimentele care contin cativa coloranti artificiali, cColoranti pe care oficialii europeni ii vad acum ca pe un potential risc pentru sanatate. Sunt 6 aditivi nelipsiti din alimente, sucuri, dulciuri si produse de cofetarie.

Discutam despre o regula, nu o recomandare a Uniunii Europene, asa ca si pentru Romania, tara membra, prevederea devine obligatorie.

Concret, toate produsele care contin cei 6 coloranti considerati periculosi in special pentru copii vor avea avertismente pe etichete – ca in cazul pachetelor de tigari.

Vorbim totusi despre coloranti acceptati la nivelul Uniunii, dar care iata ca in anumite doze pot afecta copiii.

Cei 6 coloranti considerati cu risc:

E110 –galben portocaliu
E 104 – galben de chinolina
E122- carmoizina
E 129- rosu allura
E102 tartrazina
E 124 – rosu ponceau 4R

Colorantii reglementati de UE raman totusi legali si pot fi folositi in anumite doze in dulciuri, sucuri, produse de cofetarie, cereale, condimente, supe, inghetata. Prin urmare, Uniunea le cere tuturor producatorilor fie sa excluda aceste E-uri din fabricatie, fie sa adauge pe ambalaj avertismentul.

Dupa 1 ianuarie 2012, toate produsele care contin coloranti, dar care nu vor avea pe eticheta avertismentele cerute vor fi retrase de pe piata, iar producatorii – amendati.

Vezi si

cercetatori, Obiectiv, virus, nou, China, transmis, porc

Virusul care ucide cancerul se dovedește promițător la testele pe oameni

Un nou tip de terapie împotriva cancerului, care folosește un virus comun pentru a infecta …