Saturday , February 4 2023

Treburile casnice pot preveni apariția bolilor, mai ales în cazul persoanelor vârstnice

Treburile casnice ar putea părea o corvoadă, dar cercetătorii au sugerat că sarcini precum ștersul prafului, frecatul podelelor și spălatul geamurilor ar putea ajuta adulții să se mențină sănătoși până la bătrânețe.

Cropped shot of a young woman cleaning the surface of a cabinet with cleaning spray and cloth at home during the day

Cercetătorii au descoperit că treburile casnice ar putea ajuta la prevenirea bolilor. Scriind în revista BMJ Open, o echipă de cercetători din Singapore a declarat că activitatea fizică regulată “îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, atenuează riscurile și efectele bolilor cronice și reduce căderile, imobilitatea, dependența și mortalitatea în rândul adulților în vârstă”.

Echipa a recrutat la întâmplare adulți din orașul Yishun din Singapore și le-a cerut să efectueze teste ale funcțiilor cognitive, precum și activități de evaluare a capacităților lor fizice, cum ar fi să se ridice de pe scaun cât mai repede posibil, potrivit The Guardian.
De asemenea, participanții au fost chestionați cu privire la nivelul lor de activitate fizică, inclusiv la cantitatea de muncă ușoară (cum ar fi ștergerea prafului) și grea (cum ar fi frecarea podelei) pe care o făceau în casă, și au fost evaluați în ceea ce privește riscul de a cădea, pe baza unor măsurători cum ar fi puterea de extensie a genunchiului.
Studiul a implicat 249 de participanți cu vârste cuprinse între 21 și 64 de ani și 240 de participanți cu vârste cuprinse între 65 și 90 de ani. Majoritatea celor care au declarat că efectuau un nivel ridicat de activități casnice grele sau ușoare erau femei.
După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul și cantitatea de activități casnice ușoare efectuate, echipa a constatat că scorurile cognitive și de atenție au fost cu 8% și, respectiv, 14% mai mari pentru adulții în vârstă care efectuau o cantitate mare de activități casnice grele, în medie 131 de minute pe săptămână.
Timpul petrecut de la poziția șezând până la poziția în picioare a fost mai mic în cazul adulților în vârstă care au raportat cantități mari de muncă grea în gospodărie, comparativ cu cantitățile mici, în timp ce aceștia au fost, de asemenea, evaluați ca având un risc mai mic de a suferi o cădere.
Echipa a constatat, de asemenea, că scorurile cognitive au fost cu 5% mai mari în cazul adulților în vârstă care au raportat niveluri ridicate de menaj ușor, în medie 902 minute pe săptămână, iar scorurile de memorie au fost mai mari, în comparație cu cei care au efectuat niveluri scăzute de astfel de sarcini, în medie 89 de minute pe săptămână.

Dr. Shiou-Liang Wee, coautor al cercetării, de la Institutul de Tehnologie din Singapore și de la Institutul de Educație și Cercetare Geriatrică, a declarat că mesajele privind menținerea activă nu ar trebui să se refere doar la activități fizice recreative.
„Treburile casnice sunt o activitate intenționată desfășurată de mulți adulți în vârstă. Independent de recreere, naveta și alte activități fizice legate de muncă, munca grea în gospodărie este legată de o memorie mai clară și de o mai bună protecție împotriva căderilor la adulții în vârstă”, a spus el.
Gill Livingston, profesor de psihiatrie a persoanelor vârstnice la University College London, care nu a fost implicat în lucrare, a declarat că studiul este interesant, dar nu are prea multe semnificații, deoarece se poate aștepta ca persoanele care nu se simt atât de bine să facă mai puține treburi casnice.
„Cred că sfatul ar fi că treburile casnice pot fi un bun exercițiu, care este bun pentru inimă și creier. Nu putem trage nicio concluzie din acest studiu că ar fi în mod specific protector”, a spus ea.
Charlie Foster, profesor de activitate fizică și sănătate publică la Universitatea din Bristol, a îndemnat, de asemenea, la prudență, menționând că studiul s-a bazat pe nivelurile auto-raportate ale treburilor casnice, care pot fi inexacte, și nu a luat în considerare pe deplin alți factori care ar putea influența rezultatele.
„Bănuiesc că a le cere oamenilor să fie activi făcând treburi casnice nu va fi una dintre modalitățile guvernului de a promova activitatea fizică”, a spus el. (Mediafax)

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …