Wednesday , October 5 2022

Protecția dată de vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea dura câțiva ani

Un studiu privind vaccinurile antiCovid pe bază de ARN mesager (ARNm), Pfizer și Moderna, dezvăluie că cele două seruri ar putea oferi protecție împotriva coronavirusului câțiva ani.

Specialiștii citați de New York Times vorbesc despre o ”reacție imunitară persistentă” în cazul acestor două vaccinuri.

Așadar, oamenii de știință sunt din ce în ce mai convinși că persoanele imunizate cu Pfizer sau Moderna nu vor avea nevoie de o a treia doză – așa numita ”doză booster”.

Bineînțeles, una dintre condiții este ca virusul și variantele sale să nu evolueze prea mult față de formele lor actuale, ceea ce nu poate garanta nimeni.

Este posibil ca persoanele care s-au vindecat de Covid-19 înainte de a fi vaccinate să nu aibă nici ele nevoie de doze booster, chiar dacă virusul suferă mutații majore, ba chiar să aibă imunitate pe termen lung.

„Este un semn bun pentru cât de durabilă este imunitatea noastră dată de acest vaccin”, spune Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington din St. Louis. Ea este cea care a coordonat studiul, ce a fost publicat în revista Nature.

Cercetarea nu a inclus vaccinul Johnson & Johnson, dar dr. Ellebedy se așteaptă ca în acest caz răspunsul imunitar să fie mai puțin durabil decât cel produs de vaccinurile ARNm.

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …