Monday , April 29 2024

Primul text medical chinezesc

Primul text medical chinezesc, anul 2600 î.Hr., conține următoarele informații, care sunt valabile în mod determinat și în ziua de azi:  „Medicii excelenți previn boala; medicii mediocri o tratează înainte de a deveni evidentă. Medicii slabi tratează boala manifestată.” Americanii spun că un gram de profilaxie, de prevenire, face mai mult decât un kilogram de tratament.  „Peste 90% dintre noi se nasc sănătoși și devin bolnavi ca urmare a unor obiceiuri rele și a condițiilor din mediul înconjurător”. „Nu murim din cauza bolilor, ci din cauza modului în care trăim”. Afirmații cunoscute?

Indiferent dacă e vorba de criza sănătății sau de criza energetică sau financiară, oamenii trăiesc numai pentru prezent, fără să se gândească la viitor. Din nefericire, în mod tradițional, medicii sunt educați să se ocupe de boli și de simptome, pe care să le trateze, fiindu-le greu să-și adapteze gândirea la stări care nu prezintă simptome. Nici spitalele nu sunt înzestrate sau orientate în direcția medicinii preventive – astfel medicii ar putea să considere boala mai mult ca o primă repriză pe care au pierdut-o (așa cum era considerată în China, acum 4.000 de ani).

E nevoie să ne asumăm o mai mare responsabilitate pentru sănătatea noastră – măsura  cea mai promițătoare în ameliorarea stării de sănătate constă în schimbarea modului de viață și a obiceiurilor alimentare, înainte de instalarea bolilor.

Se știe că atât practica medicală din zilele noastre, cât și studiul medicinii sunt orientate nu preventiv, ci curativ, adică au ca scop principal de a trata simptomele și stările pe care le produc. Nimeni nu contestă că această atitudine e necesară în stările acute, însă se ridică întrebarea dacă aceasta e și modalitatea cea mai eficientă de a preveni. Chiar și examenele periodice care se fac pornesc din grija examinatorului și a examinatului de a depista ceva ce eventual s-a instalat sau de a evalua gradul de alterare a proceselor vitale, care a survenit o dată cu trecerea timpului. Deci, se va constata ceva mai mult sau mai puțin îmbucurător, însă, de obicei, pacientul va continua să trăiască la fel ca înainte.

Diabetul zaharat, cea mai frecventă afecțiune metabolică a patologiei umane are o prevalență în continuă creștere. Importanța acestui sindrom derivă atât din complicațiile acute metabolice, dar mai ales din complicațiile cronice (nefropatia, retinopatia, macroangiopatia, neuropatia, piciorul diabetic, etc.). La fiecare 10 secunde o persoană moare din cauza diabetului. În același timp se descoperă încă 2 cazuri noi de diabet. Prevalența actuală este de  246 de milioane de pacienți cu diabet zaharat în întreaga lume. Numărul va crește la 380 milioane, dacă nu sunt luate măsuri care să prevină epidemia. Diabetul zaharat, în evoluție poate fi însoțit de numeroase alte entități morbide. Unele dintre acestea sunt considerate complicații, atunci când reprezintă o consecință, mai mult sau mai puțin directă, a procesului diabetogen. Diabetul zaharat nu ar fi o stare atât de gravă, pe cât este, dacă nu ar avea consecințe negative majore: scurtarea duratei de viață, în medie cu 10 ani, și înrăutățirea ei. Hiperglicemia contribuie, în mod decisiv, la apariția complicațiilor acute și cronice specifice, cele care determină creșterea mortalității și morbidității acestei îngrijorătoare condiții patologice.

Costurile directe și indirecte ale diabetului și ale complicațiilor sale, precum și scăderea lungimii vieții și calitatea ei au consecințe economice considerabile. Terapia intensivă întârzie apariția primei complicații cu aproximativ 15 ani în diabetul zaharat tip 1. Când pacienții cu diabet zaharat dezvoltă una sau mai multe complicații severe, se confruntă cu mai multe boli pe care trebuie să le trateze. În mod obișnuit această fază este extrem de stresantă. Prevenția în diabet înseamnă un control glicemic bun de la debutul bolii ceea ce asigură o viață mai sănătoasă.

„Medicul viitorului nu va da medicamente, ci îi va face pe pacienți să fie interesați de menținerea organismului, de respectarea unei alimentații sănătoase și de prevenirea bolilor”. Într-o anumită măsură, aceste cuvinte ale lui Thomas A. Edison răsună și azi, la o sută de ani după ce au fost rostite. Celor care au înțelepciunea de a învăța din experiența altora, le recomand să nu-și lase sănătatea la voia întâmplării. Ar trebui respectate recomandările dietetice și terapeutice astfel încât viața cu diabet prin autocontrol să adapteze diabetul pentru a se potrivi stilului de viață al pacientului, și nu să adapteze stilul de viață pentru a se potrivi diabetului.

Acest extras din primul text medical chinezesc cunoscut demonstrează în mod categoric că a preveni este mult mai util decât a trata – în diabetul zaharat prevenția însemnând depistarea precoce a unei complicații, într-un stadiu asimptomatic, încât tratamentul poate întârzia sau împiedica apariția simptomelor.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …