Thursday , February 2 2023

Pluto a trimis un mesaj de dragoste Pamantului, dupa prima intalnire (Foto)

pluto-inima

Planeta pitica Pluto a trimis un mesaj de dragoste Pamantului, in prima intalnire, istorica, cu un dispozitiv creat de oameni, a anuntat agentia spatiala americana NASA.

“Pluto a trimis un bilet de dragoste Pamantului prin intermediul sondei New Horizons. Este ultima imagine prelevata in timpul intalnirii de azi”, a anuntat NASA pe Twitter.

In imaginea postata de NASA, mesajul de dragoste este cat se poate de limpede: in centrul planetei pitice de culoare portocalie se afla o zona mai deschisa, de mari dimensiuni, de forma unei inimi.

Sonda NASA care a trecut marti pe langa Pluto cu peste 45.000 de kilometri pe ora a produs deja surprize oamenilor de stiinta. Planeta pitica este mai mare decat se credea pana acum, potrivit datelor furnizate de New Horizons.

New Horizons este prima sonda spatiala care ajunge la Pluto, la limita sistemului nostru solar. In urma datelor furnizate de aceasta, s-a calculat ca Pluto are un diametru de 2.370 de kilometri, adica aproximativ doua treimi din dimensiunea Lunii noastre.

O imagine trimisa de New Horizons saptamana trecuta arata ca Pluto este un glob portocaliu, cu un punct luminos in forma de inima, iar imagini mai recente au dezvaluit ca planeta pitica are stanci, cratere si canioane mai mari decat Marele Canion.

New Horizons a efectuat zborul istoric pe langa Pluto la 11.49 GMT, marti, insa oamenii de stiinta au de asteptat pana miercuri la 1 GMT pentru ca sonda sa contacteze Pamantul si sa confirme ca a “supravietuit” dupa intalnirea istorica.

Cele mai periculoase pentru New Horizons sunt particulele de praf prinse in orbita planetei, dupa ce au fost dislocate de pe lunile sale de catre meteoriti. Pana si o lovitura din partea unei particule de praf de dimensiunea unui bob de orez poate distruge sonda, insa riscul producerii unui asemenea eveniment este redus, cam de unul la 10.000.

New Horizons a petrecut peste noua ani in calatoria de 4,8 miliarde de kilometri catre Pluto. La bordul sau se afla instrumente sofisticate si cenusa lui Clyde Tombaugh, astronomul care a descoperit planeta in 1930.

Sonda spatiala va face sute de fotografii planetei pitice, precum si lunilor sale, Charon, Hydra, Nix, Styx si Kerberos. Primele imagini preluate cand sonda trece pe langa Pluto vor fi disponibile miercuri, insa instrumentele vor colecta atatea date incat va fi nevoie de 16 luni ca toate sa fie trimise pe Pamant.

Vezi si

Ce conține muștarul vândut în magazinele din România. 88% dintre sortimente au aditivi alimentari

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar care se regăsesc pe piața …