Sunday , May 19 2024

Persoanele care consumă ceai prezintă un risc mai mic de deces

Un studiu sugerează că ceaiul ar putea fi asociat cu un risc mai mic de mortalitate. În comparație cu cei care nu beau ceai, persoanele care au consumat două sau mai multe cești în fiecare zi au avut un risc de mortalitate cu 9% până la 13% mai mic, au declarat cercetătorii.

Constatările, publicate în Annals of Internal Medicine, au sugerat că rezultatul a fost același indiferent dacă persoana respectivă a adăugat lapte sau zahăr în ceai sau care era temperatura preferată.
De asemenea, rezultatele au fost aceleași indiferent de variantele genetice care afectează rata la care oamenii metabolizează cafeina.
Cercetătorii de la National Institutes of Health au folosit date de la UK Biobank, în care 85% dintre cei o jumătate de milion de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, au declarat că beau ceai în mod regulat. Dintre aceștia, 89% au spus că beau varianta neagră.
Studiul a fost realizat cu ajutorul unui chestionar la care s-a răspuns între 2006 și 2010 și a fost urmărit pe parcursul a mai mult de un deceniu.
Fernando Rodriguez Artalejo, profesor de medicină preventivă și sănătate publică la Universitatea Autonomă din Madrid, a descris cercetarea ca reprezentând “un progres substanțial în domeniu”.
El a precizat că majoritatea studiilor au fost realizate în Asia, unde ceaiul verde este cel mai consumat, iar cele câteva din afara continentului au fost “de dimensiuni reduse și cu rezultate neconcludente”.
Artalejo a spus: „Acest articol arată că un consum regulat de ceai negru (cel mai consumat ceai din Europa) este asociat cu o reducere modestă a mortalității totale și, în special, a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare pe o perioadă de 10 ani la o populație generală adultă de vârstă mijlocie, în majoritate albă”.
El a adăugat că studiul nu a stabilit definitiv că ceaiul a fost cauza mortalității mai scăzute a băutorilor de ceai, deoarece nu a putut exclude faptul că aceasta se datorează altor factori de sănătate asociați cu consumul de ceai.
În noiembrie, The Guardian a relatat că, potrivit celui mai amplu studiu de acest tip, consumul de cafea sau de ceai ar putea fi legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral și demență.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Tianjin din China au constatat că persoanele care consumau două-trei cești de cafea sau trei-cinci cești de ceai pe zi, sau o combinație de patru-șase cești din ambele băuturi, aveau cel mai mic risc de accident vascular cerebral sau demență.
Cei care au băut zilnic două până la trei cești de cafea și două până la trei cești de ceai au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral. (Mediafax)

 

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …