Monday , April 29 2024

Omul de Neanderthal mânca cereale si se trata cu plante medicinale

Omul de Neanderthal, despre care s-a crezut mult\ vreme c\ era exclusiv carnivor, mânca în realitate [i cereale, iar atunci când era bolnav se trata cu plante medicinale, potrivit unui studiu recent, publicat în revista Naturwissenschaften, informeaz\ lemonde.fr.

În ultimii ani, în comunitatea [tiin]ific\ se manifest\ tot mai puternic un curent de “reabilitare” a omului de Neanderthal. Vreme îndelungat\, într-adev\r, parc\ pentru a-l respinge pe s\lbaticul din noi [i pentru a ne glorifica prin contrast, societatea modern\ a f\cut din omul de Neanderthal un “b\d\ran”, un “necrofag” lipsit de darul vorbirii, de spiritualitate, de rafinament, de aptitudini tehnice [i artistice. Toate aceste caracteriz\ri sau aproape toate nu mai sunt valabile în prezent, scrie Le Monde. Imaginea omului de Neanderthal, simbol al unei “alte forme de umanitate”, trece printr-un proces de revizuire accelerat\. Omul de Neanderthal era un artizan îndemânatic, un vân\tor emerit, î[i îngropa mor]ii în morminte individuale, confec]iona obiecte de podoab\ [i folosea pigmen]i, poate chiar pentru a-[i decora pe[terile în care tr\ia.
Autorii studiului, o echip\ interna]ional\ de cercet\tori, au confirmat ceea ce se b\nuia de ceva vreme, [i anume c\ acest veri[or al omului, disp\rut în urm\ cu aproximativ 30.000 de ani, integrase plantele în regimul lui alimentar. Autorii studiului merg [i mai departe de atât, prezentând o serie de argumente potrivit c\rora neanderthalienii foloseau chiar [i plantele medicinale.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercet\torii au lucrat pe fosile descoperite în pe[tera spaniol\ din El Sidron, unde circa 2.000 de oase de neanderthalieni, provenind de la cel pu]in 13 indivizi, au fost descoperite de-a lungul anilor. Mai precis, savan]ii au analizat tartrul descoperit pe din]ii a cinci dintre indivizi [i materialele alimentare descoperite în acel depozit. Oamenii de [tiin]\ au efectuat o serie de analize chimice, c\utând în acela[i timp microfosile vegetale. Nou\ dintre cei 10 din]i analiza]i con]ineau urme minuscule de amidon, provenind probabil din cereale. Aceast\ descoperire a confirmat astfel faptul c\ omul de Neanderthal, mult\ vreme considerat exclusiv carnivor (mai ales datorit\ faptului c\ oamenii de [tiin]\ au descoperit în acele situri multe oase de animale, care se conserv\ de regul\ mult mai bine decât planetele), [tia s\ exploateze [i rezervele de glucide ale plantelor.
Autorii studiului au fost îns\ intriga]i cel mai mult de un dinte care a apar]inut unei femei. Analiza tartrului a prezentat urmele unor compu[i chimici care se g\sesc în plante medicinale precum mu[e]el [i coada [oricelului, folosite de regul\ pentru tratarea r\nilor [i pentru virtu]ile lor hemostatice. Potrivit acelora[i cercet\tori, nimeni nu m\nânc\ aceste plante cu gust amar (iar neanderthalienii aveau capacitatea genetic\ de a detecta gustul) din întâmplare. “Dovada faptului c\ acei indivizi mâncau plante amare [i lipsite de valori nutritive, precum mu[e]el [i coada [oricelului, reprezint\ o mare surpriz\”, a declarat Stephen Buckley, coautor al studiului [i specialist în chimie arheologic\ la Universitatea York din Marea Britanie. “Am aflat deja c\ omul de Neanderthal [tia c\ acele plante erau amare [i este deci probabil ca ei s\ le fi mestecat în alte scopuri decât pentru gustul lor”, a ad\ugat el.
Colega sa Karen Hardy, arheolog la Universitatea din Barcelona, spune: acest studiu sugereaz\ c\ “oamenii de Neanderthal care tr\iau în pe[tera El Sidron aveau cuno[tin]e avansate despre mediul lor natural, care includeau capacitatea de a selec]iona [i utiliza anumite plante pentru calit\]ile lor nutritive [i de a se trata împotriva unor r\ni sau boli. De[i carnea era în mod evident important\ pentru ei, studiul nostru a descoperit c\ ei aveau un regim alimentar mult mai complex decât b\nuiam noi în trecut”.
Desigur, oamenii de [tiin]\ r\mân pruden]i în privin]a aptitudinilor de “medic” ale omului de Neanderthal, considerând c\ analizele trebuie repetate [i confirmate de cele ce vor fi efectuate [i în alte situri preistorice. Cu toate acestea, comunitatea [tiin]ific\ este deja la curent cu faptul c\ alte primate, precum cimpanzeii [i gorilele, considera]i al]i veri[ori ai lui Homo sapiens, se folosesc [i ei foarte bine de plantele medicinale.

 

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …