Friday , April 26 2024

NUTRACEUTICELE ŞI ALIMENTE FUNCŢIONALE

Nutraceuticele, fitofarmaceuticele și cosmeceuticele sunt produse medicinale, produse cosmetice, medicamente și suplimentele alimentare prezentate sub formă de tablete, capsule, pulberi, preparate lichide, suplimente individuale sau în diferite combinații. Conceptul de „produse funcționale” a fost lansat pe la mijlocul anilor ’80 in Japonia de către autoritățile din domeniul sănătății şi se referă la acele produse procesate care în plus faţă de principiile nutritive de bază, conțin substanțe active cu efecte benefice asupra menținerii şi recuperării sănătății. Ideea conceperii acestor produse s-a născut din dorința de a îmbunătăți calitatea vieții, de a adopta un stil de viață sănătos şi de a putea preveni sau reduce riscul de îmbolnăvire.

Un aliment nutraceutic reprezintă azi un produs izolat sau purificat din alimente sau alte resurse, utilizat intr-o forma farmaceutica, după regulile de producere si control farmaceutic, nefiind asociat cu alimentele. Întrepătrunderea celor doi termeni se produce atunci când în alimentație sunt folosite resurse vegetale (ex. sucul de citrice, fortificat cu vitamine sau alte enzime) sau animale (ex. oul de găină, cu modificări în sensul creșterii conținutului de luteină sau acizi grași polinesaturaţi – omega3). Alimentele funcționale sunt alimente modificate astfel încât să aducă beneficii suplimentare fața de alimentele normale, să îmbunătățească funcția gastrică, sănătatea oaselor și a inimii.

Noțiunea de “aliment funcțional” nu se identifică cu cea de aliment “dietetic”, folosit în scop terapeutic, pe perioadă limitată de timp. Alimentele funcționale fac parte din alimentația cotidiană, iar efectele lor sunt pe termen lung. Caracteristicile conceptului de aliment funcțional sunt: să fie naturale, să facă parte din alimentația zilnică, să aibă efecte benefice asupra unei funcții a organismului, să li se poată modifica unele componente, să fie biodisponibile, să nu prezinte reacții adverse sănătății şi să diminueze riscul bolilor cronice.  Funcții majore ale alimentelor funcționale sunt: apărarea organismului prin reducerea alergiilor şi activarea sistemului imunitar, prevenirea îmbolnăvirilor prin prevenirea hipertensiunii arteriale, a diabetului, a dezechilibrelor metabolice congenitale, precum şi antitumorale, controlul unor funcții ale organismului precum funcționarea sistemului nervos, apetitul si absorbția nutrienţilor, reducerea duratei de convalescenta şi, nu în ultimul rând, reducerea efectelor îmbătrânirii.

Fructele si legumele proaspete, ceaiul (îndeosebi cel verde) sunt, prin bogăţia lor în polifenoli, o sursă foarte eficientă de antioxidanți necesari pentru prevenirea acumulării în exces a radicalilor liberi in organism. Flavonele şi catehinele din aceste produse s-au dovedit a produce o scădere a mortalității datorate bolilor cardiovasculare, determinând şi o reducere a riscului pentru bolile maligne. Pentru sănătatea dumneavoastră consumați cel puțin cinci fructe sau legume proaspete pe zi. Cercetări recente sugerează că izoflavonele, compuși prezenți în boabele de soia, previn fenomenele de ateroscleroza. Ovăzul este o sursă importantă de  compuși care reduc nivelul colesterolului sanguin şi deci riscul bolilor cardiovasculare. Peştele gras de apă rece (somon, sardina, cod) şi semințele oleaginoase (in, dovleac alune, nuci) conțin grăsimi polinesaturate omega-3 cu efect antiinflamator, prin care limitează dezvoltarea unor boli ca artrita reumatoida, Alzheimer, ateroscleroza, precum şi cu efect de stimulare a sistemului imunitar. Consumați peşte şi semințe la una din cele 3 mese zilnice: mic dejun, prânz, cina. Produsele lactate sunt, fără nici o rezervă, excelente alimente benefice sănătăţii, mai ales cele fermentate cunoscute ca probiotice, care au scopul de a aduce beneficii funcției intestinale. Ele se găsesc în alimente care au fost modificate prin adăugarea unei anumite tulpini de microorganisme vii de tipul Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii, Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc. Cea mai bună sursă de probiotice sunt produsele lactate fermentate (iaurt, kefir, sana, brânză fermentată de vaci, lapte bătut, lapte praf), alimentele proaspete și crude (spirulina, Chlorella, iarba de grâu, legumele cu frunze verzi, usturoi, ginseng), sos de soia, cereale, sucuri naturale, înghețată, fulgi de ovăz).

Producerea nutraceuticelor şi alimentelor funcționale reprezintă o provocare pentru tehnologi, nutriționiști, biochimiști, microbiologi. O dată cu creșterea interesului pentru alimentele funcționale, au apărut noi produse şi o dată cu ele şi nevoia de dezvoltare a standardelor şi procedeelor de dezvoltare şi promovare a acestor produse. În concluzie, alimentele funcționale nu sunt tablete, nici comprimate sau capsule, ci un mod sănătos de alimentație.

Dr. Claudiu COBUZ, Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale

Email: [email protected]

 

 

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …