Tuesday , April 30 2024

Lumea crestina, zguduita de o descoperire: Iisus a avut o sotie?

O cercetătoare de la Harvard Divinity School a identificat un fragment de papirus care conţine o propoziţie neîntâlnită în niciuna dintre dintre cele patru evanghelii: “Isus le-a spus: «Soţia mea…»”. Documentul datează din secolul al IV-lea şi este scris în limba coptă.

Bucata de papirus este mai mică decât o carte de vizită şi conţine opt rânduri. Chiar sub fragmentul de propoziţie care  face referire la soţia sa se află o altă bucată de text controversată, care pare indică faptul că printre discipolii lui Isus Hristos s-ar fi numărat şi o femeie: “ea va putea să fie discipola mea”.

Cercetătoarea Karen L. King, de la Harvard Divinity School, a prezentat documentul marţi, la o conferinţă organizată la Roma, scrie New York Times.

Originea papirusului este învăluită în mister, iar proprietarul său a cerut ca identitatea sa să nu fie făcută publică. Experţii în papirologie şi specialiştii în limba coptă care au văzut documentul până acum au precizat că acesta nu pare să fie un fals. Papirusul va trebui însă examinat mai pe îndelete înainte de a se stabili o concluzie precisă.

Papirusul buclucaş ar putea reaprinde dezbaterea pe tema posibilităţii ca Isus să fi avut o soţie şi o discipolă. Discuţiile pe această temă sunt aprinse în special în sânul Bisericii Catolice, în condiţiile în care Vaticanul continuă să afirme că femeile şi bărbaţii căsătoriţi nu pot deveni preoţi, pentru că nu ar corespunde modelului impus de Isus.

Cercetătoarea Karen L. King a atras însă atenţia că documentul trebuie privit cu o doză considerabilă de scepticism şi nu dovedeşte în niciun fel că Isus, persoana care a trăit cu 2.000 de ani în urmă, a fost căsătorit.

“În secolul al doilea a existat o dezbatere aprinsă între creştinii care credeau că Isus a fost căsătorit şi cei care credeau contrariul. Scopul dezbaterii era cât se poate de pragmatic: primii creştini încercau să-şi dea seama dacă ar fi trebuit să se însoare şi să facă sex”, a explicat Karen L. King.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …