Thursday , November 30 2023

Kaspersky: Troianul ZeuS, cel mai folosit tip de malware în octombrie pentru furtul datelor bancare

Un raport al Kaspersky Lab pentru luna octombrie arată că troianul ZeuS a fost cel mai des folosit tip de malware pentru furtul datelor confidenţiale şi cel mai bine vândut pe piaţa neagră online, ca urmare a faptului că este simplu de configurat şi de folosit pentru lansarea de atacuri cibernetice.

“Virus.Win32.Murofet, identificat la începutul lunii octombrie, generează automat nume de domenii web care apoi sunt utilizate pentru a extinde botnet-ul ZeuS. Link-urile de download şi fişierele executabile ZeuS sunt generate folosind data şi ora de pe computerul-victimă: virusul obţine anul, luna, ziua, ora şi minutul din sistem, generează două cuvinte duble, adaugă un nume popular de domeniu web şi completează apoi cu “/forum” sfârşitul link-ului”, au explicat reprezentanţii companiei.

De asemenea, o altă tendinţă a lunii octombrie o reprezintă creşterea popularităţii programelor de arhivare false. Acestea se prezintă ca fiind aplicaţii freeware foarte populare sau instrumente care ajută la îndepărtarea cererii de licenţiere a soft-urilor legale. Imediat ce utilizatorul execută un astfel de program este rugat să trimită un SMS la un număr premium pentru a obţine acces la conţinutul arhivei. În majoritatea cazurilor, după ce SMS-ul este trimis, utilizatorul primeşte instrucţiuni despre cum poate folosi un tracker de torrente şi/sau un link.

“Există foarte multe scenarii de acest fel, însă rezultatul este acelaşi”, a declarat Senior Virus Analyst la Kaspersky Lab, Vyacheslav Zakorzhevsky. El a adăugat că “victima ajunge să plătească bani şi nu primeşte fişierul promis. Acest tip de fraudă este relativ nou, fiind întâlnită pentru prima oară în urmă cu doar câteva luni. De atunci, însă, a stârnit interesul infractorilor cibernetici”, a încheiat acesta.

Kaspersky Lab a blocat lunar, începând cu iulie 2010, peste un milion de încercări de infectare prin acestă modalitate. Specialiştii companiei sfătuiesc utilizatorii să evite accesarea de link-uri care conduc la conţinut web suspect.
Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa şi locul patru la nivel mondial. Kaspersky Lab oferă sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam.

Vezi si

cercetatori, Obiectiv, virus, nou, China, transmis, porc

Un nutrient din carnea de vită și produsele lactate ar putea îmbunătăți răspunsul organismului la cancer

Un studiu recent sugerează că o substanță bazată pe un acid gras care se găsește …