Thursday , May 2 2024

Eliminarea celulelor inactive, secretul tinereţii fără bătrâneţe

Afecţiunile asociate cu bătrâneţea sunt cauzate de celulele pe care organismul le scoate din funcţiune, numite celule senescente, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Clinica Mayo din Minnesota.

Cercetătorii americani au descoperit o nouă tehnică pentru combaterea efectelor îmbătrânirii. Experimentele desfăşurate pe şoareci au dovedit că eliminarea celulelor senescente, care se adună în diferite ţesuturi odată cu trecerea anilor, împiedică îmbătrânirea pielii, apariţia cataractei şi pierderile în masă musculară, scrie LiveScience.com.

Oamenii de ştiinţă de la Clinica Mayo din Minnesota, autorii descoperirii, spun că cercetarea în domeniul îmbătrânirii nu-şi propune să-i facă pe oameni să trăiască 1.000 de ani, ca în filmele science-fiction, ci să împiedice apariţia bolilor asociate cu bătrâneţea.

Când celulele prezente în organismul mamiferelor îmbătrânesc şi încep să dea semne de uzură, care ar putea cauza cancer, activitatea lor este oprită. Odată scoase din funcţie, o pot apuca pe două căi: fie mor, fie supravieţuiesc într-o stare de senescenţă. Acestea din urmă produc proteine ciudate, care au un impact negativ asupra celulelor active din jur.

Oamenii de ştiinţă lucrează acum pentru crearea unor medicamente care să elimine aceste celule senescente.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …