Friday , April 26 2024

Dr. Cobuz: Prevenția diabetului zaharat

„Screeningul” este definit ca drept identificarea prezumptivă a unei boli sau a unui defect nerecunoscut, prin folosirea unor teste, examinări sau altor proceduri care pot fi aplicate rapid. Testele de screening fac diferențierea între persoanele aparent sănătoase, care, probabil, au boala, și cele care, probabil, nu au acea boală.

Alcătuirea unui program de prevenție trebuie să analizeze și raportul cost/beneficiu. Costurile includ cheltuielile legate de depistarea persoanelor cu risc pentru afecțiunea respectivă, precum și pe cele legate de aplicarea măsurilor de prevenție (informare, educație, medicație etc.). Beneficiul evident este reprezentat de prevenirea sau ameliorarea bolii. Diabetul zaharat tip 2 îndeplinește toate aceste criterii pentru a beneficia de programe de prevenție: prevalență crescută, identificare simplă a persoanelor cu risc, costuri directe și indirecte crescute, existența unor măsuri eficiente și accesibile de prevenție, precum și raport cost/beneficiu favorabil. Prevenția diabetului zaharat tip 1 este discutabilă, deoarece prevalența acestuia este scăzută, persoanele cu risc sunt mai dificil de identificat și nu există, la ora actuală, măsuri eficiente de profilaxie. Diabetul zaharat tip 1 este o boală autoimună, cauzată de acțiunea conjugată a factorilor genetici și a celor de mediu. El reprezintă 5-10% din totalitatea cazurilor de diabet zaharat, în ultimii 40 de ani, incidența lui în lume crescând cu 3-5% anual. Costurile directe și indirecte foarte mari, pe care le determină, complicațiile multiple pe care le generează, precum și alterarea calității vieții pacienților cu diabet zaharat tip 1 justifică numeroasele studii legate de prevenția sa. Schematic, istoria naturală a diabetului zaharat tip 1 parcurge mai multe etape: pe un teren predispus genetic intervine un factor declanșator (trigger), care amorsează un proces autoimun, responsabil, în mare parte, de distrucția celulelor β, cauza scăderii secreției de insulină. Când distrucția depășește 80% din masa celulelor β, apare hiperglicemia, inițial numai postprandială și, ulterior, și pe nemâncate. Mijloacele de prevenire a diabetului zaharat de tip 1 sunt: evitarea factorilor de mediu declanșatori (triggeri) ai procesului autoimun, ca, de exemplu, laptele de vacă și glutenul; scăderea în greutate a persoanelor obeze și creșterea activității fizice. În esență, prevenția diabetului zaharat tip 1 este, încă, iluzorie. Ea ar trebuie să se adreseze unor subiecți cu risc crescut, dar este necesar ca factorii de mediu cu potențial declanșator să fie mai bine definiți, iar probabilitatea bolii, mai exactă.

Creșterea dramatică a prevalenței diabetului zaharat tip 2 (formă de aproape 20 de ori mai frecventă decât diabetul zaharat tip 1), în ultimele două decade, faptul că aproximativ o treime dintre pacienți nu sunt diagnosticați, morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară, deosebit de mare, la acești pacienți, diagnosticarea frecventă în stadiul complicațiilor cronice, costurile împovărătoare etc. sunt motive suficiente pentru a justifica atât cercetarea în prevenție, cât, mai ales, implementarea unor programe eficiente de profilaxie. În ultimii 20 de ani, s-a demonstrat că optimizarea stilului de viață poate preveni apariția diabetului zaharat tip 2, mai ales prin scădere ponderală și creșterea activității fizice. De aceste măsuri beneficiază cel mai mult următoarele categorii: persoanele cu antecedente familiale încărcate pentru diabet zaharat tip 2; femei cu antecedente personale de diabet gestațional; persoane care își schimbă stilul de viață, în special cele care trec din mediul rural în mediul urban, sau de la un stil de viață cu activitate fizică constantă la sedentarism. Recomandări generale de modificare a stilului de viață pentru prevenirea diabetului zaharat tip 2 sunt: creșterea activității fizice, care are un efect benefic asupra insulinosensibilității, independent de scăderea ponderală, recomandându-se activitate fizică de intensitate moderată, cu durată de cel puțin 30 de minute pe zi, în 5 zile pe săptămână; prevenția obezității sau scădere ponderală, de 5-15% din greutatea de pornire; limitarea aportului total de lipide din alimentație, la sub 30% din necesarul caloric; reducerea dimensiunii porțiilor și a aportului zilnic de calorii; creșterea aportului de fructe, legume și fibre din dietă; reducerea consumului de glucide simple, rafinate; corectarea altor factori legați de stilul de viață, precum oprirea fumatului și a consumului de alcool.

Prevenția diabetului zaharat, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, ar trebui să înceapă încă din copilărie sau adolescență, rolul educativ principal pentru sănătate revenind medicilor școlari și celor de familie. Screeningul pentru depistarea formelor de prediabet poate fi considerat o măsură preventivă; detectarea bolii, într-un stadiu presimptomatic, făcând posibilă intervenția terapeutică, cu scopul profilaxiei complicațiilor.

Dr. Claudiu Cobuz

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …