Friday , April 26 2024

Dr. Cobuz: Neuropatia diabetică

La nivel mondial, neuropatia diabetică reprezintă cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, cea mai frecventă cauză de spitalizare în rândul complicațiilor diabetului și de amputații non-traumatice. Neuropatia diabetică poate surveni oricând în evoluția acestuia și afectează între 50%-75% din pacienții cu diabet zaharat.

Neuropatia diabetică este definită prin ansamblul tulburărilor anatomice, clinice,  neurologice și metabolice apărute în cursul evoluției diabetului zaharat, după excluderea altor manifestări neurologice ce aparțin unor afecțiuni asociate diabetului zaharat sau de alte cauze (ereditare, traumatice, neoplazice, infecțioase, compresive, metabolice, autoimune) sau secundar altor afecțiuni sistemice. Frecvența acesteia crește odată cu durata bolii, vârsta pacientului, circumferința abdominală, consumul de etanol și neurotoxice. După 20 de ani de evoluție, două treimi din persoanele cu diabet zaharat vor prezența cel puțin o manifestare clinică sau subclinică de neuropatie. Polineuropatia simetrică distală și neuropatia autonomă diabetică, în special neuropatia cardiovasculară sunt cele mai răspândite și mai studiate forme clinice. Progresia neuropatiei diabetice poate fi influențată prin recunoașterea precoce și managementul corect.

Neuropatia diabetică reprezintă o problemă de sănătate publică mondială, costurile aferente tratamentului fiind ridicate, având în vedere complexitatea și varietatea simptomatologiei, a comorbidităților și afecțiunilor asociate. Polineuropatia diabetică rămâne cea mai frecvent întâlnită complicație cronică a diabetului, cu o prevalență în rândul acesteia de peste 50%. Aproximativ 20% din pacienții nou diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 prezintă neuropatie diabetică, asociată cu durere de tip neuropat, încă de la debut.

Factorii majori de risc confirmați sunt reprezentați de controlul glicemic inadecvat și de durata evoluției diabetului. Sunt de asemenea incriminați alți factori de risc precum: hipertensiunea arterială, vârsta, fumatul, dislipidemia, obezitatea. Factorii de risc emergenți orientează și către deficitul de vitamină D, inflamație și stresul oxidativ, însă cercetările în acest domeniu sunt în curs de actualizare. Datele din aceste studii au arătat că tratamentul intensiv al diabetului, cu menținerea hemoglobinei glicozilate la 7%, a prevenit apariția și a încetinit progresia neuropatiei. Comorbiditățile majore asociate polineuropatiei diabetice sunt reprezentate de depresie, neuropatia autonomă, boală arterială periferică, boli cardiovasculare, boala cronică de rinichi, retinopatia.

Diagnosticul se stabilește pe baza tabloului clinic și a unor teste și explorări paraclinice, simptomul principal fiind durerea neuropată. Durerea este frecvent descrisă de pacient și ca o senzație de răceală, arsură, constricție, junghi, are un caracter subiectiv: spontan, cu debut insidios sau brusc, acut, cu o evoluție naturală progresivă. Accentuarea nocturnă a durerii poate produce tulburări de somn, depresie și diminuarea calității vieții persoanei afectate. Examenul clinic poate evidenţia  deformări ale piciorului, piele uscată, vezicule, ulceraţii, micoză interdigitală, celulită;     modificări de puls la nivelul arterelor; modificări de temperatură; atrofii musculare. Neuropatia hiperglicemică apare în situațiile în care diabetul zaharat este îndelung dezechilibrat. Are caracter reversibil, prin corecția hiperglicemiei, neexistând degenerări ale fibrelor nervoase sau demielinizare. Simptomatologia este tranzitorie până la remiterea hiperglicemiei.

Screeningul neuropatiei diabetice este extrem de important pentru prevenirea apariției deformărilor articulare, a ulcerațiilor și în final a amputațiilor invalidante. Managementul neuropatiei diabetice vizează: controlul glicemic; educația pentru pacienți; controlul factorilor de risc (HTA, dislipidemie); îngrijirea adecvată a piciorului diabetic; intervenția psihosocială. Durerea de tip neuropat poate fi severă și poate afecta calitatea vieții, poate limita mobilitatea și poate contribui la depresie și disfuncție socială.

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat,  prevenirea, depistarea si managementul acesteia reprezintă o provocare pentru personalul medical.     Recunoașterea formelor clinice de neuropatie diabetică este importantă pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Lector universitar, Doctor în științe medicale

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …