Tuesday , April 30 2024

Dr. Cobuz: Automedicația și efectul placebo

Automedicația reprezintă tratarea problemelor comune de sănătate cu medicamente destinate special acestui scop, aprobate ca fiind sigure și eficiente, fără supravegherea unui medic sau automedicația se referă la consumul de medicamente fără prescripție medicala. De cele mai multe ori oamenii care aplică automedicația sunt persoanele ipohondre (frica de a avea o boală, o frică ce se bazează pe o interpretare greșită a simptomatologiei, sau a funcțiilor normale ale organismului), dar poate fi cauzată și de următorii factori cum ar fi: educația, statutul socio-economic, de personalitate, de media sau disponibilitatea medicamentelor.

Vorbim de automedicație și în momentul în care un pacient interpretează după bunul plac tratamentul care i-a fost prescris, întrerupându-l-l înainte de termenul precizat de medic sau modificând dozele și modul de administrare, ori luând chiar alte medicamente decât cele prescrise de medic.

Automedicația este o practica obișnuită omului atunci când este vorba de o migrenă, tuse sau durere în gat sau când apar boli de sezon (viroze respiratorii sau sindroame gripale). De cele mai multe ori, automedicația implică și autodiagnosticarea. Acesta este cel mai periculos aspect al tratamentului fără consult medical (multe afecțiuni se manifestă asemănător și de multe ori o banală răceală se poate manifesta ca o infecție puternică, sau invers). Riscurile cauzate de utilizarea iresponsabilă a medicamentelor sunt, de asemenea, îngrijorătoare datorită implicațiilor asupra sănătății noastre nu numai ca indivizi, ci și ca specie (consumul abuziv de antibiotice a creat o varietate de tulpini de bacterii rezistente la medicamente).

În dicționarul medical, efectul placebo este atributul acordat oricărui medicament prescris unui bolnav în scopul de a-i face plăcere mai degrabă decât a-i fi util. Acest medicament poate fi o substanță de formă farmaceutică, dar neutră din punct de vedere farmaco-dinamic, folosită in scop terapeutic experimental. Placebo provine din forma la viitor a verbului „placeo – a plăcea”, care poate fi tradus prin „voi plăcea”. Efectul Placebo este un termen utilizat frecvent în arealul medical, pentru a desemna o substanță inactivă din punct de vedere chimic, dar care conduce la o îmbunătățire reală, cuantificabilă, fără bază într-un tratament real, a stării de sănătate a unui pacient.

Placebo a fost utilizat mai ales în studii clinice și experimente medicale pentru a testa eficacitatea tratamentelor medicale noi. Pacienții sunt împărțiți în două grupuri: grupul Placebo și grupul de lucru; pacienții din grupul de lucru primesc medicamentul testat, în timp ce grupul Placebo primește o substanță neutră, inactivă. În acest fel, cercetătorii pot măsura dacă medicamentul real funcționează, comparând modul în care ambele grupuri de pacienți reacționează. Dacă ambele grupuri au același tip de reacție, fie că este o ameliorare a simptomelor sau nu, se consideră că medicamentul nu funcționează și nu va trece testul.

În cazul persoanelor ce răspund la substanțele placebo, unele reacționează favorabil, in sensul ca se simt bine, alte reacționează negativ. S-a demonstrat că femeile răspund pozitiv, mai intens și în număr mai mare decât bărbații. Copiii și adolescenții răspund mai puțin la fenomenul placebo, pentru că apariția acestui fenomen se bazează pe încrederea pacientului în pregătirea profesională a medicului. De aceea fenomenul se manifesta frecvent la persoanele vârstnice.

Deși Placebo era folosit mai ales în studiile clinice pentru descoperirea unor medicamente noi și în anumite experimente medicale, datorită capacității demonstrate de a produce modificări asupra organismului, acum Placebo este studiat la scară largă și ca tratament de sine stătător. Studiile arată că efectul Placebo produce modificări fiziologice, precum creșterea ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale. El este folosit cu succes pentru tratarea depresiei, anxietății, sindromului de colon iritabil, a durerii cronice și a oboselii.

Efectul placebo însoțește orice act terapeutic, el nu se limitează doar la acțiunea unei substanțe farmacologice ci la orice diferență  între rezultatul așteptat și rezultatul obținut de un medicament. Exista grade de reacție la Placebo: o injecție declanșează un efect mai mare decât administrarea unei tablete; două tablete produc un efect mai mare decât una singură.

Deși mecanismul de funcționare al efectului Placebo nu este în totalitate cunoscut, rolul jucat de minte în vindecarea propriului organism este de necontestat. O atitudine pozitivă întotdeauna ajută, indiferent de împrejurare. Se spune că încrederea în puterea vindecătoare a unei terapii reprezintă deja primul pas din drumul spre vindecare. Mentalitatea noastră poate influența modului în care ne simțim și acționăm.

Dr. Claudiu Cobuz

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector Universitar

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …