Thursday , November 30 2023

De ce e bună vaccinarea – Cancerul de col uterin (cervical) “va fi eliminat în Anglia până în 2040”

Cancerul cervical va fi eliminat în Anglia până în 2040, și-a luat angajamentul directoarea Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, Amanda Pritchard. Ea a declarat la conferința NHS Providers, care se desfășoară în Liverpool, că, în urma campaniei de vaccinare în școli combinată cu screeningul cervical, boala este pe cale de a fi eradicată.

Australia a spus că vrea să fie prima țară din lume care să elimine această afecțiune până în 2035, deși alte țări, precum Suedia, ar putea îndeplini mai repede acest obiectiv. În Anglia, NHS își va accelera eforturile pentru a vaccina mai multe persoane – inclusiv în campanii desfășurate în biblioteci și centre sportive -, dar și pentru a crește numărul femeilor care efectuează screeninguri.

Virusul papiloma uman (HPV) se referă la o grupă de virusuri care pot fi transmise prin contact sexual și nu prezintă simptome. Circa 13 tulpini de HPV sunt considerate cu risc ridicat și cauzează 99,7% din cancerele cervicale.

În Anglia, vaccinul anti-HPV este administrat băieților și fetelor cu vârste de 12-13 ani, precum și persoanelor care prezintă un risc ridicat în ceea ce privește HPV.

Începând din luna septembrie, copiii din clasa a 8-a au primit o singură doză din acest vaccin și nu două doze așa cum s-a procedat anterior. Potrivit celor mai recente statistici, în perioada 2021-2022, circa 86,5% dintre fete au primit o doză până în clasa a X-a. Pentru băieți, procentul este de 81,5%.

Potrivit noilor planuri, Pritchard spune că personalul medical urmează să primească sprijin pentru a identifica persoanele care au cea mai mare nevoie de acest vaccin, prin campanii de informare și de vaccinare în locuri unde oamenii studiază sau socializează, cum ar fi biblioteci, centre comunitare, facilități sportive și pentru petrecerea timpului liber. NHS va depune totodată eforturi pentru a spori numărul femeilor care efectuează screeninguri cervicale și se va asigura că cele care nu se prezintă la programări vor primi mesaje de reamintire. În prezent, o treime din femei nu participă la astfel de screeninguri.

Eliminarea cancerului cervical va însemna că mai puțin de patru femei din 100.000 va dezvolta această afecțiune. Circa 2.700 de femei sunt diagnosticate cu cancer cervical în Anglia în fiecare an, iar 850 își pierd viața.

Vezi si

cercetatori, Obiectiv, virus, nou, China, transmis, porc

Un nutrient din carnea de vită și produsele lactate ar putea îmbunătăți răspunsul organismului la cancer

Un studiu recent sugerează că o substanță bazată pe un acid gras care se găsește …