Wednesday , May 1 2024

Ciocolata poate afecta absorbtia calciului in organism

Ciocolata contine oxalat – un compus natural din boabe de cacao – care poate inhiba absorbtia de calciu. Calciul se leaga de oxalat în intestine, limitand absorbtia calciului în sange. Persoanele cu pietre la rinichi, care ar putea aparea atunci cand exista prea mult oxalat în urina, ar trebui sa limiteze cantitatea de oxalati din meniul lor.

Nu este clar daca consumul de ciocolata cauzeaza probleme de sanatate la persoanele care au o dieta bogata in calciu. Un studiu din 2008 a constatat ca femeile în varsta care au consumat una sau mai multe portii de ciocolata pe zi au avut o densitate osoasa mai mica decat femeile care au consumat mai putine portii de ciocolata. Cercetatorii cred ca acest lucru poate fi din cauza faptului ca oxalatul inhiba absorbtia calciului, dar ar putea fi, de asemenea, din cauza continutului de zahar de ciocolata, care poate creste excretia de calciu. În plus, ciocolata contine flavonoide, care sunt considerate a fi benefice pentru sanatate.

Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina pe deplin daca ciocolata influenteaza rezistenta osoasa.

Daca consumati alimente care contin doza zilnica recomandata de calciu si de vitamina D si faceti exercitii fizice, consumul moderat de ciocolata este putin probabil sa afecteze negativ sanatatea oaselor.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …