Friday , April 26 2024

Carenta de vitamina D, asociata cu cancerul si cu bolile sistemului imunitar

.

Vitamina D influen]eaza peste 200 de gene, inclusiv cele asociate cu cancerul [i cu bolile sistemului imunitar, precum scleroza în pl\ci, potrivit ultimelor descoperiri ale speciali[tilor în domeniu, care demonstreaza cât de grava poate deveni caren]a de vitamina D în organism, infiormeaza Reuters.
La nivel mondial, se estimeaza ca un miliard de persoane prezinta caren]e de vitamina D, iar din acest motiv, câ]iva oameni de [tiin]a din Marea Britanie [i Canada considera ca autorit\]ile în domeniu ar trebui sa înceapa sa recomande administrarea unor suplimente cu aceasta vitamina persoanelor vizate.
“Studiul nostru demonstreaza într-un fel destul de dramatic influen]a larga pe care vitamina D o exercita asupra st\rii de s\n\tate”, a declarat Andreas Heger, de la Functional Genomics Unit din cadrul Universit\]ii Oxford din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.
Vitamina D influen]eaza ADN-ul uman prin intermediul unor structuri numite “receptori de vitamina D”, care se conecteaza în locuri specifice ale genomului uman. Cercet\torii au realizat o harta a acestor locuri [i au identificat peste 200 de gene influen]ate direct de ace[ti receptori.
Caren]a de vitamina D este un cunoscut factor de risc pentru declan[area rahitismului [i, potrivit unor dovezi recente, stimuleaza declan[area unor maladii imunitare, precum scleroza în pl\ci, artrita reumatoida [i diabetul de tipul 1, dar [i anumite tipuri de cancer [i chiar demen]\.
]inând cont de aceste informa]ii, cercet\torii au analizat acele regiuni de pe harta genomului uman asociate maladiilor enumerate mai sus pentru a vedea daca în aceste zone existau concentra]ii ridicate de receptori de vitamina D. Cercet\torii au descoperit concentra]ii “semnificative” de receptori de vitamina D în regiunile asociate cu mai multe maladii autoimune comune, precum scleroza în pl\ci, diabetul de tipul 1 [i boala lui Crohn, dar [i în regiuni asociate unor tipuri de cancer precum leucemie [i cancerul colorectal.
Studiul a fost publicat în revista Genome Research.
Cea mai mare cantitate de vitamina D este sintetizata pe cale naturala de organism, prin expunerea pielii la soare. Vitamina D se g\se[te în uleiul din ficat de pe[te, oua [i carnea grasa de pe[te – somon, hering [i macrou -, putând fi administrata [i sub forma unui supliment alimentar.
De[i nu a fost stabilita o doza zilnica optima de vitamina D, exper]ii în domeniu recomanda o cantitate cuprinsa între 25 [i 50 de micrograme.

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …