Thursday , May 2 2024

Cafeaua cu lapte poate avea efect antiinflamator

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinației de proteine și antioxidanți din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta împotriva inflamațiilor, conform unui studiu efectuat în Danemarca, relatează  EFE și neurosciencenews.com, citate de Agerpres.

Când bacteriile, virusurile și alte substanțe străine pătrund în organism, sistemul imunitar răspunde eliberând celule albe din sânge și substanțe chimice cu efect protector, o reacție numită inflamație, ce apare și în cazul suprasolicitării tendoanelor și mușchilor sau al unor afecțiuni precum artrita reumatoidă.

Antioxidanții sau polifenolii, prezenți în corpul uman, în plante, fructe și legume, sunt utilizați în industria alimentară pentru încetinirea procesului de oxidare și prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor, însă ei sunt, de asemenea, sănătoși pentru consum deoarece contribuie la reducerea stresului oxidativ din organism, care provoacă inflamații.

În pofida beneficiilor lor, se cunosc foarte puține lucruri despre polifenoli. Un număr redus de studii au investigat ce se întâmplă atunci când polifenolii reacționează cu alte molecule, cum ar fi proteinele din unele alimente.
Acum, un nou studiu, realizat la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a analizat efectul antiinflamator al combinării polifenolilor și proteinelor, iar rezultatele s-au dovedit promițătoare.
“Am arătat că atunci când un polifenol reacționează cu un aminoacid, efectul său asupra celulelor imunitare în vederea inhibării inflamației este sporit. Prin urmare, este evident de imaginat că acest cocteil ar putea avea și un efect benefic asupra inflamației la oameni”, a explicat Marianne Nissen Lund, care a condus studiul. Cercetarea a fost publicată luni în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Oamenii de știință au provocat inflamație artificială la nivelul celulelor imunitare. Ulterior, unora dintre celule li s-au administrat doze diferite de polifenoli care au reacționat cu un aminoacid, altele au primit doar polifenoli, în doze similare, iar un grup de control nu a primit nimic.
Cercetătorii au descoperit că celulele imunitare tratate cu combinația de polifenoli și aminoacizi s-au dovedit de două ori mai eficiente în combaterea inflamației comparativ cu celulele cărora li s-au adăugat doar polifenoli.
Studiile anterioare ale acestei echipe au demonstrat că polifenolii se leagă de proteinele din produsele din carne, lapte și bere.
Pentru acest studiu, cercetătorii au testat dacă moleculele se leagă între ele și atunci când cafeaua este amestecată cu lapte (cafeaua conține polifenoli, iar laptele este bogat în proteine).

“Rezultatul nostru arată că reacția dintre polifenoli și proteine are loc și în “latte” (cafea cu lapte, n.a.) pe care l-am studiat. De fapt, reacția are loc atât de rapid încât a fost dificil să o evităm în oricare dintre alimentele pe care le-am studiat”, a explicat Marianne Nissen Lund.
Cercetătoarea este convinsă că această reacție și efectul antiinflamator potențial benefic apare și în cazul combinării altor alimente proteice cu fructe sau legume, bogate în antioxidanți.
Industria și comunitatea oamenilor de știință, care cunosc avantajele polifenolilor, studiază modul în care pot fi adăugate cantitățile potrivite de polifenoli în alimente pentru a obține cea mai bună calitate. “Deoarece oamenii nu absorb atât de mulți polifenoli, numeroși cercetători studiază modul în care aceștia pot fi încapsulați în structuri proteice care să le îmbunătățească absorbția în organism. Această strategie are și avantajul de a spori efectele antiinflamatorii ale polifenolilor”, a conchis cercetătoarea. (Agerpres)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …