Saturday , December 2 2023

Atentie! Ce contin, de fapt, condimentele din comert

condimente

Aveti mare grija la condimentele pe care le folositi. Potrivit unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, majoritatea adaosurilor pentru mancaruri sunt un amestec de sare, zahar si aditivi alimentari, cu putine legume sau carne.

Bucatarii ne recomanda sa ne facem singuri amestecuri naturale de legume, pastrate in congelator. In 90% dintre condimentele de acest tip de pe piata, sarea este ingredientul principal, in unele cazuri ajungand si la 96 de procente.

Urmata de zahar si aditivi alimentari. Si asta in conditiile in care orice condiment ar trebui sa contina in cea mai mare parte legume, doua sau mai multe tipuri, ori carne, dupa caz. In ceea ce priveste sarea in mod normal, o punga cu condimente nu ar trebui sa contina mai mult de 8% sare.

Un studiu APC, realizat pe 36 de tipuri de condimente de tip adaos pentru mancaruri, existente pe piata din Romaia, sustine ca atunci cand cumparam astfel de condimente, luam de fapt sare pentru care platim si de 10 ori mai mult.
Aproape 80% dintre condimentele analizare contin pana la 96 grame de sare la fiecare 100 de grame de produs. Mai bine de trei sferturi au o cantitate uriasa de zahar, pana la 27% din cantitatea totala. Iar apoape un sfert dintre ele au doar urme de legume sub 4 grame.

Laura Pascut, purtator de cuvant APC: Am identificat si foarte multi aditivi alimentari, 16, unii dintre ei chiar interzisi in unele tari din UE, cum ar fi Franta, Danemarca si Belgia. Am descoperit foarte multa sare. Noi platim sarea, la pret de condiment. Am identificat si cuburi cu afumatura ce aveau doar urme de fum.

Ca sa nu mai dam banii pe condimente cu gust de legume…fara legume, bucatarii ne recomanda sa facem amestecuri naturale de legume sau carne pe care sa le pastram in congelator.

stirileprotv.ro

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …