Monday , October 3 2022

Aspirina poate inlocui medicamente scumpe pentru crize cardiace

Aspirina este la fel de eficientă a multe alte medicamente mult mai scumpe, pentru pacienţii cu antecedente de crize cardiace, dar cu bătăi normale ale inimii, arată un studiu recent, citat de BBC.

Studiul, realizat pe 2.000 de pacienţi şi publicat recent în New England Journal of Medicine, arată că aspirina este la fel de eficientă ca warfarina, un medicament prescris intensiv de medici pacienţilor cu probleme de inimă.

Studiul arată că ambele medicamente – aspirină şi warfarină – prezintă riscuri, dar, în general, calităţile lor sunt asemănătoare, în cazul persoanelor care suferă de crize cardiace, .

Crizele cardiace afectează persoane din întreaga lume. Inima reuşeşte tot mai greu să pompeze sângele în întreg organismul, ceea ce face ca până şi sarcinile aparent facile să fie extrem de dificile pentru cei suferinzi.

Cum sângele nu este pompat normal, riscul de formare a cheagurilor creşte. Dacă un astfel de cheag blochează sângele să ajungă la creier, atunci se produce un infarct.

Pacienţii primesc medicamente pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor. Cercetătorii au administrat unui număr de 2.305 pacienţi din 11 ţări fie aspirină, fie warfarină. Riscul combinat de moarte, de infarct şi de sângerare a fost identic pentru fiecare dintre medicamente, au arătat cercetătorii.

Pacienţii care au luat warfarină au prezentat un risc mai mare de infarct, însă aveau un risc mai mare de sângerări decât cei care au luat aspirină.

Rezultatul: “Nu văd niciun motiv pentru a folosi warfarina în locul aspirinei”, a arătat şeful echipei de cercetare, Dr Shunichi Homma, de la Columbia University, Statele Unite.

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …