Tuesday , June 6 2023

Alimentele bogate în grăsimi și zahăr influențează creierul și dependența de acestea

Motivul pentru care cartofii prăjiți, chipsurile și batoanele de ciocolată sunt atât de îndrăgite are mai puțin de-a face cu lipsa de voință și mai mult cu faptul că un organ vital al omului, creierul, se obișnuiește să prefere astfel de alimente bogate în grăsimi și zahăr, conform unui nou studiu realizat de cercetători germani și americani, relatează UPI.

Rezultatele studiului, realizat de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln și de la Universitatea Yale, au fost publicate miercuri în revista științifică Cell Metabolism.
Pe parcursul cercetării, oamenii de știință au administrat zilnic unui grup de voluntari o budincă ce conținea o cantitate mare de grăsimi și zahăr, timp de opt săptămâni, pe lângă alimentația normală a subiecților.
Al doilea grup, de control, a primit o budincă ce conținea același număr de calorii, dar mai puține grăsimi.
Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte și pe durata celor opt săptămâni.
“Pe baza unui studiu intervențional utilizat pe participanți sănătoși, cu greutate normală, demonstrăm că, independent de creșterea în greutate corporală și de modificările markerilor metabolici, expunerea la alimente (cu conținut ridicat de grăsimi și zahăr) reduce preferințele pentru alimente cu conținut redus de grăsimi”, se arată în studiu.
În schimb, expunerea la alimente bogate în grăsimi și zahăr “joacă un rol esențial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea și consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic”, conform studiului.
Cercetătorii au descoperit în cazul grupului care a consumat budinca bogată în zahăr și grăsimi, că răspunsurile creierului la acestea au crescut foarte mult. Pentru acei participanți, alimentația de acest tip a activat sistemul dopaminergic – regiunea din creier responsabilă de motivație și recompensă.
“Potrivit măsurătorilor noastre asupra activității cerebrale, creierul se ‘re-cablează’ prin consumul de chipsuri și alte alimente de acest gen”, a notat Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului, care a coordonat studiul.
“El învață în mod inconștient să prefere alimentele satisfăcătoare. Prin aceste modificări ale creierului, inconștient vom prefera întotdeauna alimentele care conțin multe grăsimi și zahăr”, a explicat cercetătorul.
Oamenii de știință au menționat, totuși, că participanții care au consumat budincă bogată în grăsimi și zahăr nu s-au îngrășat mai mult decât cei din al doilea grup și nici nivelurile glicemiei sau colesterolului nu s-au schimbat.
Cercetătorii susțin că este important de studiat “re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependențe mai nesănătoase.
“Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată și conțin frecvent atât grăsimi, cât și zahăr”, cu un efect ce depășește valoarea energetică, se arată în studiu.
“Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici și, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora ‘re-cablează’ circuitele creierului, chiar și la descendenții născuți din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării”, potrivit cercetării.
“De asemenea, similar drogurilor care creează dependență, există dovezi că această ‘re-cablare’ promovează un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic”, se precizează în lucrarea științifică.
Studiul vine la scurt timp după o cercetare publicată în februarie de un grup de oameni de știință britanici, conform căreia persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate – cum ar fi prăjituri, chipsuri și băuturi carbogazoase dulci – ar prezenta un risc mai mare de a dezvolta și de a muri de cancer. Cercetătorii de la școala de Sănătate Publică de la Imperial College London au analizat dietele a 200.000 de adulți din Marea Britanie timp de 10 ani și au descoperit că un consum de alimente cu conținut ridicat de sare, grăsimi, zahăr și aditivi artificiali poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cu precădere tumori ovariene și cerebrale.  (Agerpres)

Vezi si

Ipoteza despre o scăpare a virusului SARS-CoV-2 dintr-un laborator nu ar trebui exclusă, afirmă un cercetător chinez

Posibilitatea ca virusul care declanșează boala COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui …