Tuesday , February 27 2024

Aerul din birou incetineste functionarea creierului

birou

Oamenii isi petrec 90% din timp in interiorul unor cladiri unde o varietate de materiale de constructie si produse de curatenie duc la o poluare a aerului mai mare decat cea intalnita afara.

Cu toate ca multe cladiri implementeaza strategii “verzi” pentru a imbunatati calitatea aerului, cercetatorii au dorit sa afle potentialele efecte asupra sanatatii ale nenumaratelor materiale si substante chimice intalnite in imobile.

Astfel, in urma unui studiu publicat in Environmental Health Reports, s-a descoperit ca o calitate slaba a aerului in cladirile conventionale poate reduce functiile cognitive ale persoanelor care traiesc in acestea, scazand performantele acestora la locul de munca, scrie popsci.com.

In cadrul studiului, 24 de angajati si-au petrecut sase zile intr-un birou cu o calitate a aerului controlata – si zilele studiate au fost in mijlocul saptamanii, pentru a se evita “efectul zilelor de luni si vineri”.

In fiecare zi, cercetatorii au schimbat nivelul de dioxid de carbon si compusi organici volatili din aer – toti acestia pot intra in incaperi prin intermediul gurilor de aerisire, mobilei, parfumurilor de interior, pardoselilor sau varului. Angajatii nu stiau ce fel de aer respira in ziua respectiva, insa in fiecare dupa-amiaza au dat un test care le-a evaluat capacitatea cognitiva.

Cercetatorii au fost coplesiti de rezultate – in zilele in care aerul continea mai putin dioxid de carbon si compusi volatili, participantii au avut rezultate cu 61% mai bune la testele cognitive. Cand calitatea aerului a fost “verde+”, cu cantitati neglijabile de poluanti, abilitatile cognitive ale angajatilor s-au dublat.

Oamenii de stiinta nu au evaluat si efectele aerului interior poluat asupra creierului pe termen lung, insa se spera ca aceasta este o problema careia i se va gasi raspunsul in studiile urmatoare.

Vezi si

Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună, prima oară după mai bine de jumătate de secol

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit …