Tuesday , September 21 2021

Vasile Armenean, “regele îngheţatei”, şi în acest an singura prezenţă suceveană în Top 300 Capital

armenean

Cu o avere estimată la 30 de milioane de euro, omul de afaceri sucevean este pe locul 169, urcând 16 poziţii în top faţă de anul trecut. Armenean susţine că a avut oferte de cumpărare a afacerii pentru 60 de milioane de euro, dar nu a vrut să vândă

 
 
Producătorul de îngheţată Vasile Armenean, patron al firmei Betty Ice este şi în acest an singura prezenţă suceveană în topul revistei Capital a celor mai bogaţi 300 de români. Cu o avere estimată la 30 de milioane de dolari, Armenean a urcat 16 poziţii în topul Capital, plasându-se pe locul 169, în condiţiile în care în ediţia de anul trecut, patronul sucevean era pe poziţia 185, valoarea averii fiind estimată între 29 şi 30 de milioane de dolari. Ca valoare, este vorba mai degrabă de o stabilizare a averii lui Vasile Armenean decât de o creştere importantă, trendul fiind totuşi unul uşor ascendent.
Potrivit articolului de prezentare din Top-ul Capital, marele hobby al “regelui îngheţatei” este, anul acesta, aviaţia. Spunem aşa pentru că în ediţia de anul trecut, Armenean era prezentat ca pasionat de maşinile sport. Astfel, pasiunea pentru Formula 1 l-a determinat pe milionarul sucevean să cumpere un Porsche 911 Carrera GTS, care poate atinge 300 de kilometri pe oră în câteva secunde. Pe lângă această maşină sport de lux, el mai deţine şi o Toyota Rav 4, pe care o schimbă o dată la cinci ani. Pentru a-şi satisface noul mare hobby, Vasile Armenean deţine două avioane, unul mic, pentru zone cu piste scurte şi unul mai mare, cu două motoare pentru zborurile de durată. Chiar dacă le-a cumpărat din pasiune, el spune că 80% din timp îşi foloseşte aparatele de zbor în interes de afaceri.
Anul trecut, Betty Ice a vândut îngheţată de peste 21 milioane de euro, mai mult cu aproape 10% faţă de anul anterior. Datoriile cumulate ale firmei sunt de 4,5 milioane de euro. Omul de afaceri vrea să construiască în acest an un sediu nou la filiala din Constanţa, să renoveze şi să amenajeze clădirea clădirea cumpărată anul trecut în centrul istoric al Bucureştiului, pe strada Lipscani, unde va fi deschisă a cincea gelaterie din ţară, după cele din Oradea, Cluj, Sibiu şi Braşov.
Tinta lui Vasile Armenean este să ajungă la zece gelaterii în următorii patru – cinci ani. In ultimul an el a investit 2 milioane de euro în Betty Ice. In sezon, pentru producătorul de îngheţată lucrează 800 de oameni iar în extrasezon are 650 de angajaţi. Valoarea proprietăţilor imobiliare controlate de Vasile Armenean se ridică la 7-8 milioane de euro dinb care 1,5 milioane de euro reprezintă valoarea imobilelor din străinătate. Patronul sucevean îşi ţine economiile atât în moneda naţională cât şi în cea europeană. El spune că a avut oferte de achiziţie a afacerii Betty Ice care depăşeau 60 de milioane de euro însă nu vrea să vândă. Printre măsurile pe care statul ar trebui să le ia în favoarea oamenilor de afaceri, Armenean enumeră scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, diminuarea TVA la 18 – 19% şi diminuarea taxelor salariale cu 20 – 30%. Patronul sucevean nu alocă mai mult de cinci zile pentru un concediu iar ultima vacanţă a petrecut-o în Roma şi insula Capri.
Vasile Armenean este regele necontestat al îngheţatei, nu numai în Suceava ci şi în ţară. Are 44 de ani, a pornit de la o tarabă mică şi a construit, la vreme de criză una dintre cele mai importante afaceri din industria alimentară din Suceava. Omul de afaceri inclus de revista Capital în topul 300 cei mai bogaţi români este printre puţinii suceveni care au reuşit să se impună în zona economică la nivel naţional. Dacă acum câţiva ani îngheţatele Betty Ice erau ştiute doar în judeţul Suceava, ele au devenit căutate ulterior la nivel naţional şi, de ceva vreme au intrat şi pe piaţa din ţările vecine. Vasile Armenean şi-a ridicat afacerea de unul singur. A plecat din ţară la 18 ani şi, după ce a lucrat într-o fabrică de ochelari de soare din Austria, a ajuns la una de făcut îngheţată. A furat acolo meseria şi s-a întors în ţara natală, propunându-şi să-şi construiască aici propria fabrică de încheţată. A început cu o tonetă plasată în centrul Sucevei, unde vindea îngheţată la cornet, şi a ajuns în 2010 la o afacere evaluată la 22 de milioane de euro pe an. Doi ani mai târziu, în ciuda crizei, afacerea lui Vasile Armenean este evaluată la 30 de milioane de euro. (N.R.)

Vezi si

85 de noi infectări cu coronavirus în județul Suceava, incidență de 1,86 la mia de locuitori. 20 de copii la ATI în toată țara

În ultimele 24 de ore, județul Suceava a înregistrat 85 de cazuri de infectare cu …

2 comments

  1. corecta observatia tov. Gicu!

  2. Atat timp cat inghetata BettyIce produsa in Suceava este mai scumpa decat in Bucuresti sau chiar Constanta si atata timp cat in Suceava nu exista o cofetarie Betty ca in Brasov unde poti sta la o masa si servi o inghetata, acest domn poate sa fie si pe primul loc, mi se falfaie. Iar situatia nu este si din vina unei legi serioase antitrust. Si acum ce ati vrea sa comentez ? Ca ma bucur ca avem asemenea oameni! Nu! Ei sunt niste jackals business si doar atat! Oricum ii doresc succes in afacerea lui cu prafuri!