Friday , April 26 2024

Valerian Lucan, aproape şef al secţiei de Urologie de la Spitalul Judeţean Suceava, reţinut de DIICOT

Cunoscutul medic clujean Mihai Lucan şi fiul său, Valerian Ciprian Lucan, au fost reţinuţi joi de DIICOT, într-un dosar în care există suspiciuni că cei doi, alături de alte persoane, ar fi folosit bunurile Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca în favoarea clinicii private LUKMED. Lucan junior este singurul înscris la concursul organizat de Spitalul Judeţean Suceava pentru ocuparea postului vacant de medic primar la secţia de Urologie. Pe 27 noiembrie 2017 dosarul său a fost declarat “admis” şi urma ca pe 19 ianuarie 2018 să aibă loc concursul propriu-zis. Se pare că medicul Valerian Ciprian Lucan era sigur de faptul că va ocupa acest post, din moment ce pe 2 noiembrie, cu două săptămâni înainte chiar de anunţarea scoaterii la concurs a acestui post, a cerut suspendarea din postul de şef de lucrări la UMF Cluj 

Ciprian Lucan bun

Nu-i aşa că Spitalul Judeţean Suceava este cel mai frumos, bine vopsit şi bine administrat spital din România? Aşa e, probabil, de vreme ce a ajuns să fie atractiv pentru medici din Cluj, cadre universitare la Universitatea de Medicină şi administratori de mari clinici private din oraşul în care se trăieşte cel mai bine din România. Cu siguranţă numai renumele de spital serios, unde nu-i loc de vreo învârteală cu bani publici şi în care pacientul este privit ca o icoană, l-a convins şi pe medicul clujean Valerian Ciprian Lucan, şef de lucrări la UMF Cluj, administrator al celebrei clinici de urologie LUKMED, să-şi dorească să devină medic la secţia de Urologie a Spitalului Judeţean Suceava.

Pe data de 10 noiembrie 2017, în revista “Viaţa Medicală” nr. 45, spitalul sucevean anunţa scoaterea la concurs a unui post vacant de medic primar specialitatea Urologie. Singurul înscris pentru ocuparea acestui post a fost medicul Lucan Valerian Ciprian Mihai. Conform unei note afişate la Avizierul Spitalului, în urma verificării dosarului său, pe data de 27 noiembrie 2017, medicul respectiv a fost declarat admis, urmând ca pe data de  19 ianuarie 2018 clujeanul să susţină concursul propriu-zis. Joi, însă, DIICOT l-a reţinut pe medicul urolog care-şi dorea o carieră la Suceava, rămânând de văzut acum ce va decide instanţa în faţa căreia va fi prezentat vineri cu propunerea de arestare preventivă.

Că suntem loviţi de ghinion şi din întâmplarea asta spitalul sucevean e poate văduvit de un medic tare bun sau am avut noroc acum şi nu ne-am mai încurcat cu vreun infractor, o să ne spună Justiţia.

Surse serioase din Spitalul Judeţean ne-au povestit însă că drumul juniorului Lucan la Suceava era bine trasat încă de ceva vreme, medicul respectiv suspendându-şi activitatea la UMF Cluj încă din 2 noiembrie 2017, cu vreo săptămână înainte chiar de anunţarea concursului în care era marele favorit la Suceava. De asemenea, numele său greu şi rudele sale din Bucovina medicală îl dădeau tot ca mare favorit pentru ocuparea postului de şef la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean Suceava, post vacant după pensionarea cunoscutului medic Nicolae Dobromir.

Ce s-ar fi întâmplat dacă nu-l reţinea joi DIICOT pe fostul viitor medic sucevean de la Cluj nu se poate spune cu exactitate, dar sigur e că datele prezentate de procurori în dosarul care-l vizează pe Valerian Ciprian Lucan şi pe tatăl său, cunoscutul urolog Mihai Lucan, arată un mecanism pervers prin care familia respectivă ar fi devalizat ani în şir o instituţie medicală de stat. (Tudor A.)

UPDATE, 8.15: Mihai Lucan si fiul sau, plasati sub control judiciar.  

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis, vineri dimineata, dupa 9 ore de audieri, plasarea sub control judiciar a medicului clujean Mihai Lucan, retinut joi pentru 24 de ore de catre procurorii DIICOT, pentru delapidare si constituirea unui grup infractional organizat. Aceesi masura a fost luata si pentru fiul lui Lucan. Decizia este executorie, dar poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, transmite Digi 24

Surse din cadrul anchetei au arătat că în timp ce era scos din biroul procurorului, i-ar fi căzut din buzunar 5.000 de euro. În cursul percheziţiei, conform aceloraşi surse, ginerele ar fi fost prins în timp ce încerca să sustragă bani şi bijuterii, relateaza Adevarul.

„Joi seara, în timp ce medicul Mihai Lucan era scos din biroul procurorului, pentru a fi dus in arest, i-ar fi cazut din buzunar 5000 de euro”, au declarat surse din cadrul anchetei pentru Pro TV. Anchetatorii au chemat avocatul medicului pentru a înregistra bancnotele într-un proces verbal, mai arată sursa citată.    Ginerele a încercat să sară gardul cu bani şi bijuterii    O altă scenă demnă de un film cu mafioţi este cea înregistrată, miercuri, la percheziţia efectuată de DIICOT la casa lui Lucan.   „În timpul percheziţiei DIICOT, o rudă a chirurgului clujean Mihai Lucan a încercat să sustragă bani, mai multe bijuterii şi ceasuri poleite cu aur, în valoare de zeci de mii de euro – toate aparţinând familiei Lucan. Suspectul a fost prins în flagrant de poliţiştii de la „crimă organizată”, a scris  pe Facebook juralistul Andrei Ciurcanu, de la Rise Project.   „La un moment dat, ginerele lui Lucan ar fi încercat să fugă din casă cu un rucsac plin cu ceasuri foarte scumpe şi ar fi ascuns 10.000 euro în rezervorul maşinii. Când ar fi vrut să sară gardul, a fost însă prins de un ofiţer DIAS”, au declarat surse judiciare pentru Pro TV.

 

Medicul Mihai Lucan şi fiul său, reţinuţi de procurorii DIICOT, fiind acuzaţi că au provocat Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca un prejudiciu de 5.169.406,91 lei

mihai-lucan (1)
Mihai Lucan

Medicul Mihai Lucan a fost reţinut de DIICOT, după ce a fost audiat mai multe ore în sediul parchetului, în dosarul în care există suspiciuni că medicul, alături de alte persoane, ar fi folosit bunurile Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca în favoarea unei firme private, informează Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, alături de medicul Mihai Lucan a fost reţinut şi fiul său, Valerian Lucan.

Medicul Mihai Lucan a ajuns, joi, la sediul DIICOT din Bucureşti, acesta fiind adus de la Cluj, după ce, în cursul zilei de miercuri s-au făcut percheziţii la domiciliul lui.

În acelaşi dosar au fost reţinute două persoane, Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, director administrativ în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, şi Rodica Sanda Baciu, directorul economic în cadrul institutului.

DIICOT a informat că dosarul are ca obiect efectuarea de cercetări faţă de membrii unui grup infracţional organizat constituit de către suspecţii Mihai Lucan, Valerian Lucan şi Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajaţi ai persoanei vătămate Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul Institutului, în favoarea SC LUKMED SRL. Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca ar fi fost prejudiciat cu 5.169.406,91 lei.

Ar fi fost folosite resursele financiare, materiale şi umane ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca în beneficiul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL. Mai mult, pacienţii operaţi în clinica privată ar fi avut cheltuieli de internare în ICUTR mult reduse faţă de tarifele de spitalizare stabilite anual de Institut.

De asemenea, clinica privată ar fi folosit un aparat medical performant al Institutului, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer. Conform DIICOT, în perioada 2007-2009, un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a SC LUKMED SRL, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienţilor le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

În aprilie, procurorii DIICOT Cluj au mai făcut percheziţii la sediul clinicii private Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia Lucan, şi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj. Surse judiciare declarau atunci că procurorii au făcut percheziţiile într-un dosar care vizează modul în care mai mulţi pacienţi ar fi fost înregistraţi la ICUTR şi trataţi apoi la clinica privată.

DIICOT solicitatase un control CNAS la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, ca urmare a unei sesizări depuse de deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie. În sesizare, deputatul USR susţinea că pacienţii cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere Institutului de Urologie din Cluj, erau direcţionaţi de către profesorul Lucan către clinica privată Lukmed, clinica fiind deţinută de familia Lucan şi administrată de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era şi angajat al Institutului din Cluj.

Ulterior, Emanuel Ungureanu a depus o sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcţionarilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Potrivit lui Emanuel Ungureanu, cei patru funcţionari (Sanda-Cristina Grăjdeanu, Cezar Radu, Andreea Safta şi Ema-Iulia Popovici) care au fost, în perioada 15-26.05.2017, în control la Cluj, la solicitarea DIICOT, au fost cazaţi la un hotel de cinci stele din oraş, deşi nu aveau dreptul legal să beneficieze de acest confort (conform HG 1860/2006, capitolul 4, articolul 26, al.1 litera a). Cazarea ar fi fost efectuată de reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Claudiu Mihai Hirţea, cu implicarea directă a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Suşcă.

Cum ar fi fost folosite resursele Institutului clujean în beneficiul Lukmed

Suma de peste 5 milioane de lei despre care procurorii DIICOT susţin că a fost delapidată de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca este compusă din:

– contravaloarea unor determinări anatomo-patologice,

– spitalizarea unui mare număr de pacienţi,

– folosirea unor aparate şi bunuri sanitare.

Prima dintre modalităţile prin care s-ar fi realizat delapidarea ICUTR a constat în folosirea personalului medical şi a resurselor materiale şi financiare ale laboratorului de analize din cadrul ICUTR pentru determinări anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând SC Lukmed SRL, fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale.

O a doua modalitate a constat în diminuarea valorii cheltuielilor reale pe care le presupunea internarea pre- şi post-operatorie în cadrul ICUTR a pacienţilor operaţi în cadrul clinicii aparţinând SC Lukmed SRL.

A treia modalitate a constat în utilizarea, la SC Lukmed SRL, a unui aparat performant de la ICUTR, folosit pentru tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate.

Astfel, în 2007, reprezentanţii Institutului au dispus transferul aparatului în sediul clinicii private fără a se întocmi nici un fel de act.

Apoi, în perioada 2007-2013, atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente, achiziţionate din bugetul ICUTR, au fost utilizate exclusiv în beneficiul SC Lukmed SRL.

Ce ne spun, aşadar, informaţiile de mai sus, care sunt extrase din dosarul întocmit de DIICOT?

Ne spun că oameni bolnavi ajungeau la spitalul de stat, iar dacă necesitau o intervenţie chirurgicală, erau îndrumaţi înspre clinica doctorului Lucan. În plus, aparatură cumpărată din bani publici era folosită, din dispoziţia managerului Lucan, la firma sa privată.

Potrivit informaţiilor furnizate de ICUTR la solicitarea oficială a PressOne, Institutul de Urologie a început să semneze contracte de “asistenţă medicală spitalicească” cu clinica privată Lukmed la 23 octombrie 2007.

Au fost semnate trei contracte: cel din 2007, un altul din 2008 şi un al treilea, din 26 iunie 2012.

Pentru acesta din urmă s-au încheiat 4 acte adiţionale, pe 30 iunie 2013, 30 decembrie 2013, 30 decembrie 2014 şi 30 decembrie 2015.

“Conform prevederilor contractuale, valoarea acestora se constituia din sumele facturate pentru servicii medicale prestate pentru pacienţii adresaţi de către Beneficiar”, se arată în răspunsul ICUTR.

Actuala conducere evită să spună ce sume deconta Institutul de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca urmare a contractelor semnate cu clinica Lukmed. (PressOne)

 Tatăl a coordonat doctoratul fiului

Mihai Lucan a fost profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Până luna trecută, la UMF preda fiul său, Valerian Ciprian Lucan, care este şef de lucrări tot la catedra de urologie.

De altfel, Lucan senior i-a fost fiului său şi coordonator al tezei de doctorat, intitulată “Utilizarea crioterapiei în tratamentul tumorilor renale strict localizate. Alternativă terapeutică minim invazivă”.

În 2014, potrivit unor informaţii de pe site-ul Colegiului Medicilor, Valerian Ciprian Lucan organiza, din partea UMF, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, condus pe atunci de tatăl său, cursuri postuniversitare în Criote­-rapie prostatică şi Tratamente minim invazive în urologie.

Potrivit unui răspuns al UMF Cluj, la soli­citarea PressOne, contractul de muncă al lui Valerian Lucan a fost suspendat la cererea acestuia în 2 noiembrie 2017. Acesta se află, de atunci, în concediu fără salariu de la UMF. El este însă administratorul oficial al clinicii Lukmed.

 

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

10 comments

  1. Ciprian Lucan,
    Spitalul Suceava NU TE VREA.

  2. Sucevenii sunt mandri,nu ar accepta acei medici care au jurat BANULUI.Spitalul Suceava nu trebuie sa ajunga ICUTR Cluj-ca in medicina-microbii se raspandesc usor.Locul lui CIprian Lucan trebuie sa fie in alta parte, justitia trebuie sa -si faca treaba si sa nu uite de apucaturile LUCANILOR.La Suceava se spune categoric NU nepotismelor.

  3. In prezent sef de sectie este dr. Stoican, un medic mai tanar dar apreciat. De ce trebuie sa vina altcineva? Cei ce cunosc spun ca angajarea lui LUCAN junior este o recompensa petru Cristian Eremie din partea lui Rambu pentru sustinerea acestuia la conducerea spitalului Suceava din perioada cand era secretar de stat la sanatate!!

  4. Bine că am scăpat de așa indivizi. Acum ar trebui anchetat daca celula infracțiunala a racolat și membrii din SJU Suceava.

  5. Venirea lui Valerian Lucan la Spitalul de la Suceava are legatura cu dr. Irimie Cristian Anton, care este unches! Nu-i asa Nae? Adica Lucan batranu si Cristian Ieremie “tin” doua surori!

  6. Ce sa caute un om care are 600000 de mii in casa !! Caută alți clienți Pt clinica Luk Med!!!E genul de medic care vede banii de pe pacient doar!!

    • Corect. Probabil destui pacienti la Lukmed provin din zona asta, iar tanarul lucan sef de sectie aici ar fi asigurat un flux constant si marit de clienti catre Cluj, fara “pericolul” ca acestia sa se… piarda pe drum, care pe la Iasi, care pe la Targu Mures…

  7. Echipa de conducere a spitalului Suceava trebuia sa verifice activitatea Dr.Valerian Ciprian Lucan din Cluj.Venind cu recomandare de la taticu conducerea de la Suceava la admis fara vreun comentariu.De bine de rau la Suceava avem totusi o echipa buna de medici la UROLOGIE.Conducerea Spitalului Suceava sa rezolve problema sefilor de sectii care sunt STAT in Stat.Pacientii si sucevenii nu vor sa mai auda ca unii medici mai tineri sunt UMILITI de cei mai mari in functie.

  8. Nimic si nimeni nu este intamplator in targul asta.
    Conform gurilor (bune sau rele, dupa caz) Lucan junior este nepotul doctorilor Irimia.
    Traiasca nepotismul si dinozaurii ! Ca doar nu era sa ajunga un doctor tanar si onest sef in locul unuia cu chef de facut doar bani (muuuulti bani).