Saturday , December 3 2022

Valentin Popa, rectorul USV, viitorul ministru al Educaţiei

Ieri, premierul desemnat Viorica Dăncilă  a anunţat oficial lista noului Cabinet . Pentru Ministerul Educaţiei, Comitetul Executiv al PSD l-a votat pe rectorul universităţii sucevene, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa. Senatorul Ioan Stan, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD: “In sfârşit, judeţul Suceava este pe harta ţării”. In cursul acestei săptămâni, rectorul Popa a anunţat că a devenit oficial membru al PSD

rectorul popa

Valentin Popa, rectorul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava, a fost anunţat ieri oficial de premierul desemnat, Viorica Dăncilă, drept propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei în următorul Cabinet.

Nominalizarea lui Valentin Popa pentru acest portofoliu a fost ieri votată în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx) al PSD. Propunerea organizaţiei Suceava obţinut 48 voturi în CEx, în timp ce Ecaterina Andronescu, susţinută de organizaţia PSD Bucureşti, a fost votată de 9 membri ai CEx.

Preşedintele PSD Suceava, ­se­natorul Ioan Stan, a declarat ieri, telefonic, că această nominalizare este o mare onoare pentru Suceava, având în vedere că educaţia este unul dintre cele mai importante portofolii din Guvern.

Senatorul sucevean a ţinut să remarce că astfel, prin această numire, precum şi prin celelalte posturi de secretar de stat şi subsecretar de stat ocupate de  membri ai organizaţiei sucevene, se poate spune în sfârşit  că „judeţul Suceava este pe harta ţării”.

Trebuie menţionat faptul că este pentru prima dată când Organizaţia Judeţeană PSD Suceava desemnează şi are toate şansele să fie reprezentată în Guvernul de la Bucureşti de un ministru plin.

Valentin Popa este de multă vreme un apropiat al PSD, în cursul acestei săptămâni el oficializându-şi apartenenţa la acest partid. Astfel, miercuri, la o şedinţă a Organizaţiei Municipale Suceava, rectorul USV şi-a anunţat oficial înscrierea în cadrul PSD.

Oarecum indirect, Suceava a mai avut, între aprilie 2007 şi octombrie 2008, un ministru la Invăţământ, în persoana lui Cristian Adomniţei, născut la Suceava, dar ajuns în funcţia de ministru susţinut de PNL Iaşi.

Un alt social democrat sucevean, Eugen Bejinariu, a ocupat pentru o scurtă perioadă, la terminarea manda­tului lui Adrian Năstase, în decembrie 2004, funcţia de premier interimar.

Practic, singurul sucevean care după 1989 a ocupat o funcţie de ministru plin a fost Gheorghe Flutur, care a ocupat fotoliul de la Agricultură în cadrul Guvernului Tăriceanu, între decembrie 2004 şi octombrie 2006. (Tudor A.)

 Cine este Valentin Popa

Valentin Popa, propunerea PSD pentru funcţia de ministrul al Educaţiei, este rectorul Universităţii ştefan cel Mare din Suceava din primăvara anului 2012. Acesta a fost susţinut pentru preluarea portofoliului de organizaţia PSD Suceava, fiind votat de CEx în defavoarea Ecaterinei Andronescu.

Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa s-a născut la 12 iulie 1964.

A studiat la Liceul industrial ”Nicu Gane” din Fălticeni, judeţul Suceava (1979-1983), apoi la Institutul Politehnic Iaşi, Facultatea de Electrotehnică (1984-1989), unde a obţinut o diplomă de inginer în specializarea Electronică şi Telecomunicaţii. Deţine un titlu de Doctor în specialitatea Componente, dispozitive şi circuite electronice, obţinut la Institutul Politehnic Iaşi (1994-1998), potrivit CV-ului publicat pe site-ul www.usv.ro.

A urmat un stagiu de specializare în cadrul programului TEMPUS la Instituto Politecnico de Porto (1993-1994), un stagiu de specializare în cadrul programului TEMPUS la Universite des Sciences et Technologies de Lille, Franţa (1997), un stagiu de perfecţionare în producţie şi cercetare în cadrul Bluechips Co., Chiang Mai, Thailanda (2001-2002), potrivit www.eed.usv.ro.

A fost preparator universitar (1989-1992), apoi asistent universitar (1992-1995), şef lucrări (1995-1999), conferenţiar universitar (1999-2004) la Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava. Profesor universitar (din 2005) şi conducător de doctorat (din 2009) în cadrul aceleiaşi instituţii. Sef al Catedrei de Calculatoare şi Automatizări (2004-2011), director al Departamentului de Calculatoare, Electronică şi Automatică (2011-2012), rector al Universităţii ”Stefan cel Mare” Suceava (din 2012).

Are o bogată activitate publicistică de specialitate.

Vezi si

Foresta încheie anul cu o deplasare dificilă la Bacău

  “Galben-verzii” joacă pe terenul celei de-a doua clasate sâmbătă, de la ora 14.00 Foresta …

12 comments

 1. Foarte bine!Poate ajută învățământul tehnic din județul Suceava de care actualul Inspector general si-a cam batut joc mai ales pentru următorul an școlar!Sa-i ceară demisia lui LAZĂR pentru ineficiență și proastă gestionare !Nu a facut nimic pentru învățământul sucevean!!!Demisia INSPECTOR LAZĂR!ZARA DESPRE LAZĂR AR TREBUI SĂ SCRIE CUM NU FACE NIMIC DE ANI DE ZILE ȘI ESTE TOLERAT LA COMANDA ișj Suceava!!

 2. Se vede cum cativa frustati au primit ordin de la partid sa improaste in directia celor ce recunosc meritele noului ministru.
  …Dorine ,un bucovinean nu se subordoneaza niciodata “sultanului” dar se vede ca nu ai nimic cu aceste meleaguri;Este de notorietate faptul ca in ultimul timp s-a vorbit despre Suceava la modul superlativ ,in primul rand domnului nou ministru.
  Ii fi si tu din tagma celor ce carau geanta ministrului…sau inventai dezinfectanti impotriva bolilor cocubitaceesti…si nu se lasa ,vrea ales,isi umfla narile , ca doar cine e ca el…
  Succes domnule inca “neuns” dar sigur viitor ministru !

 3. Omul asta a facut performanta in domeniul sau ! Este un bun “lider” ma feresc sa spun “manager” pentru ca este o prostie acceptarea acestei denumiri in limba romana;
  Ca are accent moldovenesc ,asta e…si Ponta zicea “fa Doina” ca asa zic ce-i ce vor sa fie mereu la butoane.
  Observ o oarecare rautate pe acest om…vine din prostie si frustrare.
  Un sucevean este Ministrul Educatiei ! Bravo, nu poti sa-l compari cu Olguta Vasilescu sau Gabriela Firea ,ele vorbesc frumos ,literar si….atat !

 4. Sunte-ti incorecti! Am tiparit doua comentarii si nu au aparut. Au aparut in schimb multe comentarii pline de gunoaie si informatii false, ne verificate. Nu voi mai citi acest ziar niciodata si le voi povestii tuturor ce mi s-a intamplat!

 5. S-a bagat in toaca PSD, acum va afla toata tara si cine este….cand va incepe sa vorbeasca…pasarea pe limba ei piere si cine se baga in troaca il mananca porcii!

  • ..limbajul folosit arata cat esti de destept si ce performante ai in viata, sub freza dumitale ma gandesc ca se gaseste un musiroi de furnici…
   Omul asta Ministrul ,nu vorbeste ca prin sud dar este foarte bine pregatit profesional fiind recunoscut de cei pe care i-a depasit. Ca sunt si intrigati ca tine…asa e viata ! Esti zero Dorine !

 6. Este bine , incepem si noi sa contam, pt. ca altii care au fost la guvernare in fotoliu ministerial ne-a adus praful de pe toba si gogorite aviare ……..

 7. Felicitari domnu profesor ! Intrebarea ce se pune :
  Este Valentin Popa un om competent?…un singur raspuns se poate da: ESTE ! Si-a facut scoala pe bune si pe langa avansarea pe cale ierarhica prezentata de “Obiectiv” are performante reale cunoscute cele mai multe de sucevenii din bransa dansului pentru ca oameni precum domnia sa nu sunt niciodata promovati ci cat se poate de mult tinuti la margine.
  Celor din sudul tarii li s-a inoculat ideea ca ei au inventat apa calda si numai acolo trebuie investit in locuri de munca si in industrii in general.
  Il toaca pe valentin Popa pe la televiziuni ca nu stiu ce greseli gramaticale a facut,asta in timp ce ei insisi prezentatorii o tot dau cu “trecerea in nefiinta ” a unuia sau altuia.Zi simplu: a murit sau a decedat nu te baga tu mare prezentator si manipulator in nisipuri miscatoare…gramatica este grea,daca nu a fost promovata fara cadouri sau bani.
  Sper ca noul Ministru sa reantoarca banii furati de Elena Udrea ce erau pregatiti pentru un nou Campus Universitar la Suceava dar se vede ca asa cum Udrea si Basescu au gasit ca este inoportuna dezvoltarea Sucevei in timp ce Micutul Boc a tras fonduri la Cluj si a ajus acuma Clujul sa fie “Tara Fagaduintei ” pentru mai toti bucovinenii si moldovenii in general.
  Ca o concluzie ,conteaza doar cu ce ai ajutat meleagurile natale ,functiile trec…nu-i asa Myster Flutur?
  Mult Succes

 8. Ma bucur ca in sfarsit PSD nominalizeaza un Sucevean la functia de ministru . Ce ma intristeaza este ca Antena 3 a spus ca este un anagramat , ca nu avea ce cauta un electrotehnist la educatie . Daca are carente in exprimare este , intradevar regretabil . Ar trebui sa-si revizuiasca din temelii vocabularul . Eu doresc sa aiba succes .

 9. Ascultandu-l pe domnul profesor-doctor-inginer cum glasuieste
  te-apuca groaza : se vede ca bazele “culturii”sale au fost puse
  intr-un liceu industrial uitat de lume si de Dumnezeu …
  Mai mare rusinea sa avem asemenea ministru al invatamantu-
  lui ! Felicitari tuturor celor care au inchis ochii in fata acestei
  loaze patentate permitandu-i sa se cocoate atat de sus in
  ierarhia sociala ! Cat despre nerusinarea ipochimenului ce sa
  mai zicem ? Este colosala ! Sarmanul domn profesor universitar
  nici nu-si da seama ca este de rasul curcilor ! Ce electrotehnica
  si electronica poate sti un semianalfabet agramat ca acesta ?!