Friday , January 27 2023

Unul dintre cei mai mari criminali suceveni, condamnat la închisoare pe viaţă, a fost eliberat

Toader Covali, în vârstă de 68 de ani, din Rădăuţi, a fost eliberat din Penitenciarul Botoşani, după 22 de ani petrecuţi în Spitale de Psihiatrie şi puşcării. Acesta este acuzat că în 1993 şi-a omorât nevasta şi unul dintre fii, iar în anul 1997 a recidivat cu o nouă dublă crimă, când şi-a ucis concubina, dar şi o asistentă medicală de la Spitalul Socola. Pentru toate blestemăţiile a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar legile din România au făcut ca, după 22 de ani de puşcărie, Covali să fie eliberat condiţionat

 
Toader Covali, FOTO libertatea [800x600]

Toader Covali, un individ din Rădăuţi, este considerat unul dintre cei mai periculoşi criminali din România. Acesta a fost eliberat în urmă cu câteva zile de magistraţii de la Judecătoria Botoşani. El a stat după gratii timp de 22 de ani, fiind condamnat pe viaţă pentru patru crime, însă în 2007, când a împlinit 60 de ani, pedeapsa i-a fost micşorată la 25 de ani. Acum a fost eliberat condiţionat pentru că îndeplinea toate condiţiile cerute de lege. Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Botoşani a cerut instanţei de judecată eliberarea bătrânului.
Toader Covaliu, care în prezent are 68 de ani, a fost arestat din anul 1993, la vârsta de 46 de ani. Povestea vieţii sale înspăimântă orice om. A comis patru crime şi recunoaşte totul de parcă ar fi ucis patru găini.
„După ce m-au închis, m-a întrebat un colonel în puşcărie: nea Toadere ce ai făcut bre? Iaca am ucis patru găini!, am răspuns eu. Am avut motivaţie pentru ce am făcut”, a povestit a cum câţiva ani Toader Covali.
In anul 1993 şi-a ucis nevasta, pe Maria. „Eu o iubeam foarte mult pe soţia mea. Ii spuneam proprietăreasa mea. Făceam tot ce-mi cerea şi nu ieşeam din cuvântul ei. Stăteam într-o seară în pat şi ea mi-a spus că vrea să mă ducă la Socola că aş fi nebun. Eu m-am supărat şi i-am zis că ori pleacă ea, ori eu. Am ales să plece ea şi am omorât-o. Am ucis-o cu o bărdiţă sau un topor, nu mai ţin minte ce era. I-am dat cu toporul, doar nu i-am dat cu puşca”, a povestit criminalul.
Toader Covali era şofer de meserie şi înainte de a-şi ucide soţia mai fusese internat de câteva ori în spitalele de psihiatrie. Inainte de crimă, lui Toader Covali i-a fost prescris un tratament medical pe care l-a luat în combinaţie cu băuturile alcoolice şi astfel nu şi-a mai făcut efectul. Bătrânul susţine că, de fapt, şi-a omorât soţia că-i făcea scandal tot timpul în legătură cu nişte pământ pe care trebuia să-l primească. Pe de altă parte, acesta recunoaşte şi că au existat câteva momente de gelozie pentru că lumea din sat spunea că aceasta ar fi o femeie de moravuri uşoare.
„Când îmi aduc aminte ce am făcut, îmi vine să plâng. Am o soartă grea. Mi-am ucis soţia din cauza unor nebuni care vorbeau tot felul de prostii despre familia mea”, a spus Toader Covali.
După ce şi-a ucis soţia, bărbatul l-a ucis şi pe unul dintre cei doi băieţi ai săi, Viorel. Acesta din urmă avea 16 ani şi a avut ghinionul să-l întâlnească pe tatăl său chiar după ce a ucis-o pe mama sa. L-a întâlnit chiar la ieşirea din casă, atunci când mergea să o salveze pe femeia care abia apucase să ţipe. Varianta ucigaşului este pe jumătate comedie, pe jumătate tragedie, susţinând că de fapt adolescentul a dat cu capul în topor.
„Eu ieşeam din casă atunci când băieţelul meu cel drag venea cu fratele lui. Eu am vrut să-l împing şi de fapt l-am lovit cu toporul. Mai mult, a venit el cu capul în topor pentru că eu, de fapt, nu am vrut să-l omor”, a rememorat bătrânul.
Găsind parcă o explicaţie care îl curăţă de orice vină, Toader Covali a susţinut că de fapt, cu toate că îşi iubea mult copilul, nu este aşa mare tragedie pentru că şi Dumnezeu l-a trimis pe Iisus pentru a fi ucis de oameni.
„Si Dumnezeu şi-a omorât copilul. L-a trimis să fie ucis de oameni, de strămoşii noştri”, a explicat bărbatul.
„Când eram internat, mi-a spus cineva, băi dar unii se chinuie să facă copii şi tu îi omori? Asta m-a impresionat mult”, a mai spus Covali.
După cele două crime a fost internat la Spitalul de la Grajduri din Iaşi, loc în care a mai comis alte două crime, în 1997. Aici şi-a ucis concubina, pe Manuela Stefan, o femeie în vârstă de 33 de ani. El a susţinut că de fapt era o simplă femeie care era pacientă acolo şi cu care locuia împreună într-o garsonieră. „Am ucis-o pentru că ea m-a instigat. Eu îi făceam toate gusturile, dar într-o seară ea aranjase totul ca eu să mă enervez şi să o omor. Ea a pus cuţitul lângă pat şi eu am omorât-o. După aceasta a deschis uşa o asistentă medicală şi am omorât-o şi pe ea pentru că nu avea ce căuta acolo. După aceea am vrut să omor bucătăresele, dar nu am reuşit decât să le tai cu cuţitul. Eram nebun, alergam de nebun. Nu ştiu cum de mă ţine Dumnezeu pentru ce am făcut. Mă lasă nu ca pe o vedetă, ci să vadă lumea că am greşit. Oricare poate fi în locul meu”, şi-a terminat povestea criminalul Toader Covali.
Acum, bătrânul este nevoit să trăiască din nou în libertate. Singura lui dorinţă este să moară liniştit şi să fie iertat de cei care au rămas în urma victimelor sale. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …

3 comments

  1. ce judecatori , sa-l lasi in libertate pe acest criminal ,deci urmeaza alte crime , poate ii prinde pe judecatori si le face felul

  2. Cum e posibil să fie în libertate????Să-fie internat undeva ,în condiții de maximă siguranță.Viața lui e importantă și a celor din jurul lui NU.???Cine răspunde de faptele lui următoare???Cei care l-au eliberat????
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Am citit cu atentie motivatiile individului, ce l-a determinat de fiecare data sa ucida. Si este exact asa cum zice el, ucide cu usurinta, ca si cum ar omori o gaina. Fare nici cea mai mica parere de rau, cu ironie chiar povesteste, desi se forteaza sa para ca se caieste, dar e fals. Individul are clar tulburari psihice ireversibile, dar mult mai grave decat el au chiar cei care s-au ocupat de cazul sau. Individul trebuie institutionalizat, altfel va mai ucide, cu siguranta, iar urmatoarea concubina ii va fi si victima sau vreun vecin!