Sunday , August 14 2022

Unele instituții publice din municipiul Suceava vor reveni la sistemul centralizat de termoficare

O investiție a municipiului Suceava finalizată cu un deceniu în urmă începe să conteze abia acum! Este vorba despre centrala de termoficare a celor de la Bionergy, producătorul de energie termică al Sucevei.

Primarul Ion Lungu a făcut astfel de afirmații la ultima ședință a Consiliului Local al Municipiului Suceava, când a fost adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea Bilanțului energetic al Serviciului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică Suceava (SACET) pentru anul 2021.

Consilierul local Radu Constantin Pricope

Chiar dacă proiectul inițiat de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a fost aprobat în ședință au avut loc discuții inclusiv cu privire la maniera în care va trebui gestionat pe viitor actualul SACET. Spre exemplu, consilierul local Radu Constantin Pricope  de la Pro-România i-a cerut primarului Ion Lungu să aibă în vedere rebranșarea instituțiilor publice la sistemul centralizat de termoficare al Sucevei. În acest sens, el a dat ca exemplu Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” și, în susținerea afirmațiilor sale, a venit cu un exemplu de bune practici de la CMJ. Drept răspuns, primarul Ion Lungu i-a explicat că sunt unele impedimente tehnice la unele unități de învățământ și a dat ca exemplu grădinița din Burdujeni-sat și centrul multifuncțional „Arta” din Ițcani unde este imposibil din cauza lipsei rețelelor în zonă și a costurilor foarte mari de a aduce rețele de termoficare acolo.
Pe de altă parte, referindu-se la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Ion Lungu a spus că mai sunt exemple de școli care chiar cu peste un deceniu în urmă – la cele mai multe fiind inițiate procedurile înainte de a ajunge el primar – au fost accesate credite chiar de Primărie pentru a dota școlile cu centrale proprii pe gaz. Referindu-se la acestea, Ion Lungu i-a răspuns lui Radu Pricope că o parte vor reveni la sistemul centralizat în condițiile în care peste un timp va expira perioada de valabilitate a centralelor.

De altfel, ca răspuns la observațiile lui Radu Pricope privind necesitatea creșterii numărului de consumatori/abonați la SACET pentru a fi rentabilizat și pentru a fi menținut în anii următori prețul scăzut la energia termică, Ion Lungu nu a exclus ca în perioada următoare și alte instituții să renunțe la centrale proprii în favoarea serviciului public de termie. Edilul a dat din nou asigurări că prețul nu va fi modificat în iarna asta și că va încerca să îl mențină anii viitori și a spus că sunt agenți economici mari care sunt interesați să se racordeze la sistemul centralizat, cu toate că a recunoscut că aici problema este mai delicată deoarece se pune problema unor garanții de bună funcționare. (D.P.)

Vezi si

O fetiță de 9 ani a ajuns la spital, după ce o mașină s-a răsturnat la Dorna Arini

Vineri seara, în jurul orei 19.30, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe  …

One comment

  1. Aaaa…. Ce frumos – rentabilizarea cu japca.
    Atumci cand consumatorul serviciului central va gasi motivatie financiara, va creste si numarul brandamentelor. Sau daca puneti vreo taxa noua pentru centralele individuale… ca la asta va pricepeti.