Thursday , February 9 2023

Un tânăr a fost înșelat cu 1.200 de lei prin metoda “șmen”

SCHIMB VALUTAR


Metoda „șmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colțul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puțini bani. Modul de operare intitulat „șmen” este aplicat de suspecți în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată și a primit mai puțini bani. Un astfel de caz s-a întâmplat și pe raza municipiului Suceava.
La data de 19 decembrie 2016, în jurul orei 14.15,  Poliția municipiului Suceava a fost anunțată de un tânăr de 22 ani din comuna Moara că pe parcursul aceleiași zile, în jurul orei 14.00, un individ necunoscut l-a înșelat în urma unui schimb ilegal de valută. Din verificările polițiștilor a reieșit că la data de mai sus, în jurul orei 14.00, reclamantul s-a deplasat în municipiul Suceava, la o casă de schimb valutar situată în cartierul George Enescu, pentru a schimba suma de 600 de euro.
Odată ajuns la casa de schimb, a constatat că în interior era aglomerație, astfel că a decis să aștepte în fața clădirii până iese cineva din interior. În timp ce aștepta, acesta a fost abordat de un bărbat, care l-a întrebat dacă așteaptă la rând să schimbe bani. Tânărul i-a răspuns afirmativ, drept pentru care individul i-a spus că și el dorește să cumpere valută, sens în care i-a propus să facă tranzacția cu el. Reclamantul a fost de acord, spunându-i că dorește să schimbe suma de 600 de euro, bărbatul necunoscut fiind de acord să îi ofere suma de 2.688 de lei.
Valutistul de ocazie i-a cerul tânărului să-l urmeze pe trotuarul de vizavi, unde a scos un teanc de bani în bancnote de 500 de lei și 10 lei, numărând apoi o sumă de bani, după care i-a dat-o reclamantului, spunându-i că e suma cerută de acesta, respectiv 2.688 de lei. Tânărul a luat banii, i-a numărat, constatând că este suma cerută, însă valutistul i-a solicitat din nou banii, să îi mai numere o dată, deoarece era posibil să fi greșit. După ce a luat banii în mână, persoana necunoscută i-a distras atenția reclamantului, întrebându-l unde se află telefonul său, ocazie cu care s-a întors spre lateral, astfel mascând mâna în care avea banii, după care i-a înapoiat acestuia din urmă o altă sumă de bani.
Îndreptându-se spre autoturismul cu care era venit la fața locului, tânărul din Moara a numărat din nou banii, constatând că a primit suma de 1.428 de lei, cu 1.260 de lei mai puțin decât suma inițială. Conștientizând că a fost înșelat, acesta s-a întors în locul unde a avut loc tranzacția, însă persoana respectivă nu se mai afla la fața locului.
În acest caz a fost întocmit un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de “înșelăciune”. (D.Z.)
 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …