Friday , April 26 2024

Un om a murit după o banală injecție făcută în spital. Opt luni, Colegiul Medicilor a cusut cu multă ață albă un raport: mortu-i vinovat

In luna martie a acestui an, Ionel Nechiforel, un bărbat de 47 de ani, din Marginea, a fost internat la Spitalul Rădăuți, cu o răceală puternică. Medicii i-au administrat  antibiotic, dar membrii familiei spun că bărbatul nu a fost testat dacă este alergic sau nu la acest tratament. După injecțiile cu antibiotic starea sa s-a agravat și, după câteva ceasuri de bâlbe cu ambulanțe fără medic, omul a murit în drum spre Spitalul Județean Suceava . Acum, reprezentanții Colegiului Medicilor au decis că medicul rădăuțean Florinel Cojocaru, care a recomandat acel antibiotic, nu are nicio vină. In fișa pacientului a apărut, mai târziu, mențiunea cum că acesta a fost testat înainte de efectuarea tratamentului cu antibiotic, fără însă a apărea vreo semnătură a unui cadru medical. Pentru ca nebunia să fie totală, rezultatele autopsiei au scos la iveală că în sângele lui Ionel Nechiforel nu au fost găsite urme de antibiotic, deși în fișa medicală a pacientului este menționat că i s-au administrat câte o doză de ampicilină și gentamicină 

 
ambulanta [800x600]

Reprezentanții Colegiului Medicilor Suceava au finalizat, după opt luni de anchete, dosarul în care s-au verificat cimcumstanțele în care a murit un bărbat în vârstă de 47 de ani. Aceste verificări au venit ca urmare a unei sesizări depuse la această instituție de către familia decedatului. După cum v-am informat în paginile cotidianului “Obiectiv”, în cursul lunii martie a acestui an, un bărbat din comuna suceveană Marginea, a murit la Spitalul Municipal Rădăuți din cauza unei injecții administrate greșit. Ionel Nichiforel a ajuns la spitalul rădăuțean pe data de 8 martie 2015, acuzând o răceală. După ce medicii i-au făcut câteva investigații, l-au chemat a doua zi pentru un control mai amănunțit, deși, după cum a povestit soția sa, bărbatul se simția amețit, confuz și avea febră mare. A doua zi, pacientul a fost internat în unitatea spitalicească, iar medicii au început tratamentul cu antibiotic, însă după câteva ore, bărbatul a început să se simtă din ce în ce mai rău. Rudele pacientului au povestit că, după aproximativ opt ore de la internare, lui Ionel N. i-a fost administrată intravenos o fiolă de antibiotic, însă în loc ca starea sa să se îmbunătățească, așa cum preconizau cadrele medicale, el a început să se simtă mai rău. Simțind că situația îi scapă de sub control, medicul de gardă de la Spitalul din Rădăuți a decis trasferarea pacientului la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Ambulanța care a venit de la Suceava pentru a prelua bărbatul de 47 de ani, nu avea medic, iar medicii rădăuțeni au chemat o altă ambulanță de la Suceava, fapt ce a dus la o întârziere de trei ore până când pacientul a plecat spre spitalul sucevean, și se pare că inima bărbatului nu a mai rezistat, acesta intrând în stop cardiorespirator în drum spre spitalul sucevean, într-o ambulanță fără medic. Se pare că urma să fie preluat, undeva pe la jumătatea drumului de către o ambulanță cu medic, însă pacientul nu a mai rezistat.
După cum ne-a explicat doctorul Sorin Hîncu, președintele Colegiului Județean al Medicilor Suceava, ancheta a fost realizată de către o comisie de jurisdicție din cadrul Colegiului, iar decizia finală a fost dată de către o Comisie de disciplină din care au făcut parte medicii Adrian Botezan, Anca Brădățan și Ruminița Papuc. Cei trei au decis în unanimitate că medicul pneumolog de la Spitalul Rădăuți, Florinel Cojocaru nu are nici o vină, acesta procedând corect, chiar dacă familia susține că nimeni nu i-a făcut lui Ionel Nichiforel vreun test care să arate dacă este sau nu alergic la un anumit tip de antibiotic iar în fișa bărbatului cineva a menționat, fără a semna, că i s-a făcut acest test. „Din foaia de observație clinică rezultă că testarea la antibiotic a fost efectuată. Nu este specificată persoana care a completat acest document sau momentul în care s-a făcut testarea, împreună cu celelalte evaluări deja codate”, se menționează în raportul Comisiei de disciplină.
Adela Nichiforel, soția bărbatului decedat, speră acum că un procuror va solicita o expertiză grafoscopică pentru a se putea stabili cine a completat fișa. Rezultatele autopsiei au scos la iveală că în sângele lui Ionel Nechiforel au fost găsite urme de algocalmin dar nu și de antibiotic deși în fișa medicală a pacientului este menționat că i s-a administrat câte o doză de ampicilină și gentamicină la un interval de șase ore, după ce asistenta medicală i-a administrat fiola de algocalmin.
Pentru Adela Nichiforel sunt încă multe întrebări fără răspuns și în timp ce copiii ei trebuie să crească fără tată, medicii se apără unul pe celălalt, pasând ancheta de la o comisie la alta, iar în final mortul e vinovat, Ionel Nichiforel decedând din cauza “multiplelor tare organice decelate la necropsie”, după cum au concluzionat cei trei medici din Comisia de disciplină. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. Statutul Colegiului Medicilor trebuie sa dispara . Organizatia poate ramane doar un sindicat si atat . Cei care au ceva de reprosat medicilor , s-o faca direct in justitie . Situatia de astazi este si ea responsabila de slaba calitate a actului medical si de atitudinea cadrelor medicale fata de pacienti .