Sunday , April 28 2024

Un nou proiect de modernizare a Parcului Mărășești. “Piramida” va fi demolată (VIDEO)

În conferința de presă de miercuri, 18 octombrie, primarul Ion Lungu a explicat, cu privire la reactualizarea proiectului de reamenajare a parcului din apropierea Catedralei cu hramul „Nașterea Domnului” că sunt prevăzute creșterea suprafeței spațiilor vezi de la 388 de metri pătrați la 80 de metri pătrați; plantarea a 19 arbori de 3-4 metri; plantarea a 135 de arbori de mici dimensiuni și arbuști, plantarea a 1.389 de flori perene; amenajarea de gazon pe 480 de metri pătrați; amenajarea unui sistem de irigații; montarea pardoselii de marmură pe 260 de metri pătrați; amenajarea de trotuare de asfalt pe 220 de metri pătrați și construirea a două fântâni arteziene.
Edilul a recunoscut că demersul din mandatul precedent (studiul de fezabilitate și, ulterior, o licitație au fost demarate în 2020) a fost zădărnicit de un plan pe care l-a catalogat acum a fi „fantasmagoric” deoarece erau multe probleme cu suprafețele de teren incluse și care erau în proprietate privată, dar și cu imposibilitatea accesării de fonduri europene pentru genul acela de lucrări propuse. Inițial, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de către aleșii locali în august 2020, iar conform hotărârii Consiliului Local valoarea investiției se ridica la aproximativ 2,5 milioane de lei, cu o durată de materializare de 15 luni.

La puțin timp însă un demers al arhitectului Doru Olaș a fost făcut public, el făcând un apel municipalității pentru a nu mai moderniza parcul MPO în forma respectivă deoarece se dorea altceva și în acest sens prezentase un proiect cu trei parcări subterane și circulația rutieră urmând a se derula sub un tunel pe deasupra căruia urma să se circule pietonal între Catedrală și blocurile de vizavi. Ideea fusese exploatată la maximum în social-media și era o perioadă cu un puternic conținut electoral, iar cei din administrația locală suceveană au renunțat la proiectul pentru realizarea căruia demarase o licitație și se discuta de un  proiect faraonic, în spatele căruia nu era – nici nu avea cum în etapa respectivă – vreun deviz general, dar despre care Doru Olaș a avansat ideea că ar valor în jur de 50 de milioane de euro.

Au trecut mai bine de trei ani și în acest timp cei din conducerea Primăriei s-au convins de imposibilitatea punerii în aplicare a respectivului plan, motiv pentru care a fost inițiată reactualizarea studiului de fezabilitate din 2020. Şi, după cum a anunțat primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri dimineață, finanțarea investiției va fi prinsă în bugetul anului 2024.

Potrivit edilului, va fi amenajată o suprafață de 310 de metri pătrați cu jardiniere și pietriș decorativ iar suprafața așa numitului parc va avea mai degrabă o destinație de „piațetă”, însă Ion Lungu nu a vrut să insiste cu privire la diferențele dintre una și alta. Lucrările de reamanejare vor mai include și: montarea de bănci și mobilier urban; montarea de coșuri de gunoi; înființarea unui rastel pentru biciclete; instalarea unui sistem de iluminat ornamental și jocuri de lumini pentru fântânile arteziene. „Sunt bucuros de soluția găsită și sperăm să iasă o treabă bună”, a declarat Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc, argint la Campionatele Europene de box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc a pierdut, sâmbătă, meciul disputat cu reprezentanta Serbiei, Sara Cirkovic, în …

One comment

  1. Putin spatiu verde in detrimentu betoanelor. Uitati-va la unguri ce imitatii de parcuri frumoase sau la austrieci care sunt de neintrecut!