Saturday , July 20 2024

Un al doilea parc fotovoltaic, pe lângă cel de la Termica, va fi amenajat la Dragomirna

Amenajarea unui parc fotovoltaic în zona Termica – proiect despre care primarul Ion Lungu a anunțat, în conferința de presă de miercuri, că municipalitatea face încă un pas important pentru realizarea sa – nu este singurul proiect de acest gen. Un alt parc fotovoltaic va fi realizat pe lacul de acumulare Dragomirna.

Pornind de la o altă idee vehiculată de consilierul local USR Dan Nichiforel, și anume o folosire a hidrogenului pentru producerea energiei, Ion Lungu a spus în conferința de miercuri, 19 iulie, că vrea să mai atragă fonduri pentru un așa-numit parc fotovoltaic flotant pe lacul Dragomirna. „Sigur, aici este o problemă, lacul de la Dragomirna nu este al nostru, trebuie concesionat de la Apele Române, am avut o discuție și cu dl. președinte Gheorghe Flutur, și el sprijină acest lucru, putem produce cantități importante de energie”, a declarat Ion Lungu.

Privitor la progresele despre parcul fotovoltaic de la cea de-a treia celulă a gropii de zgură folosită odinioară de SC Termica SA Suceava, primarul Ion Lungu, a anunțat că „s-a întocmit fișa de proiect și așteptăm să depunem proiectul la Ministerul Energiei așa cum deja am vorbit cu ministrul Burduja, cu care stau permanent în contact. Vedem când se deschide apelul să putem depune proiectul”. Precizăm că acest demers s-a făcut în ultima perioadă, după ce luna trecută Consiliuj Local a aprobat indicatorii tehnico-economici în ședință.

Proiectul parcului fotovoltaic de la vechea groapă de zgură are o valoare de 20 de milioane de euro iar puterea instalată a parcului fotovoltaic este de 19.928 MW. Durata de realizare a investiției este de 24 de luni, iar durata de viață a parcului de minimum 25 de ani. „Este un proiect important, un proiect de energie verde. Aceste proiecte de parcuri fotovoltaice sunt la modă, atât la noi, în România, cât şi în Europa. Vom produce energie curată, regenerabilă, cu o reducere semnificativă a facturilor. Vom folosi acest parc fotovoltaic ca energie produsă cu o amprentă scăzută de carbon. Ținta noastră este să asigurăm energie pentru iluminatul public, pentru toate clădirile municipalității, sedii de primării, școli și dacă e posibil și pentru transportul electric. Vrem ca municipalitatea să aibă o independență energetică”, a declarat Ion Lungu. (D.P.)

 

 

Vezi si

Absolvent al Colegiului Național Militar ”Ștefan cel Mare”, admis primul la specializarea aleasă din cadrul Academiei Tehnice Militară ”Ferdinand I”

Nu doar elevii Colegiului Națiaonal Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc obțin rezultate remarcabile, ci …

One comment

  1. Oare de ce nu se face umbra cu panouri solare in toate parcarile mall-urilor?