Friday , April 26 2024

Trei propuneri pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al Sucevei

În ședința din 30 septembrie a Consiliului Local se va dezbate în vederea aprobării acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” pentru trei personalități și anume: rectorul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ. dr.ing. Valentin Popa, președintele grupului francez Rossmann care deține societatea Ambro SA, Bernard Rossmann și, Ion Paranici (post mortem).

Prima propunere a fost făcută de primarul Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi și de consilierii Lorena Buburuzan și Anca Mihaela Gâtlan. „Domnul prof. univ. dr. ing. Valentin Popa este o personalitate cunoscută în mediul academic, dar si în întreaga comunitate suceveană. Este Rector al Universitătii „Ştefan cel Mare” Suceava din anul 2012 până în prezent, exceptând perioada ianuarie – septembrie 2016, cât a fost ministru al Educației (…) O investitie importantă din municipiul Suceava, grădinița din cartierul Ițcani a fost aprobată în perioada în care domnul Rector era ministru al Educației”, se arată, printre altele, în motivele anexate la propunerea respectivă. În cazul rectorului USV a fost reținut și faptul că de-a lungul vremii a dezvoltat și a impus Universitatea din Suceava în spațiul academic românesc, international, impulsionând corpul didactic spre obiective foarte înalte, datorându-i-se și lui faptul că Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a devenit un pol de dezvoltare și un catalizator de performanță. „A coordonat, în calitate de responsabil sau director 12 proiecte de cercetare cu finanțare națională sau europeană și 2 contracte de cercetare în mediul privat. De asemenea, a participat la implementarea a peste 30 de proiecte de cercetare si formare continuă. Domnul prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova și deține titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei”, se mai arată în sursa citată. De asemenea, mai este menționat că realizarea cea mai nouă Universității o reprezintă înființarea Facultății de Medicină și Ştiințe Biologice la Suceava, în cadrul domeniului de licență Sănătate, cu patru specializări programe de studii: Asistență medicală generală, Balneofiziokinetoterapie si recuperare, Nutriție și dietetic și Tehnică dentară.

Propunerea cu privire la Bernard Rossmann a fost făcută de primarul Ion Lungu. „Domnul Bernard Rossmann, născut la data de 25 iunie 1943 în Strasbourg, este președintele Grupului Rossmann din anul 1970. Acest grup a luat ființă în 1922, prin deschiderea unei fabrici de ambalaje la Strasbourg (de către Lucien ROSSMANN), care ulterior s-a dezvoltat ca o afacere de familie, activând în domeniul cartonului ondulat. Privatizarea Combinatului de Celuloză și Hârtie – AMBRO SA – din Suceava a fost realizată prin preluarea în anul 1996 de către Grupul Francez ROSSMANN. De la preluare până în prezent, fabrica de hârtie de la Ambro, a fost modernizată în concordanță cu obiectivele actuale de protejare a mediului și de reciclare a deșeurilor. Sortimentele de hârtie care se fabrică în prezent sunt hârtii 100% reciclate și reciclabile, folosite în Industrie (carton ondulat). Grupul Rossmann este de 25 de ani în Suceava și este unul dintre cei mai mari investitori, cu peste 100 de milioane de euro numai la Ambro. Este agentul economic cu cea mai mare cifră de afaceri și un număr de 600 de salariați. La nivel mondial, grupul deține 25 de fabrici în opt țări de pe continental european și cel african”, se arată în cuprinsul motivelor anexate la proiectul de hotărâre.

În ceea ce privește pe Ion Paranici – fost redactor șef al cotidianului „Zori Noi” și apoi „Crai Nou” – propunerea de acordare a titlului de „Cetățean de onoare” a fost făcută de primarul Ion Lungu și de consilierul local Dan Ioan Cușnir.  „Ion Paranici este un om de cultură, poet și gazetar cunoscut în zona Sucevei. Considerat a fi „nume emblematic al gazetăriei sucevene”, despre Ion Paranici – născut pe 26 martie 1937, în satul Tișăuți, comuna Ipotești, județul Suceava, absolvent al Liceului „Ştefan cel Mare” din Suceava și apoi, în anul 1961, absolvent al Universității „Al. I. Cuza” din Iași (Secția limba și literatura română), ajungând apoi la Suceava să fie la conducerea cotidianului „Zori noi” (1972-1989) și apoi, încă nouă ani, până la pensionare, la „Crai nou” (1989-1998), ajungând să fie membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – inițiatorii proiectului de hotărâre susțin că se poate spune că a făcut istorie în presa suceveană. Despre Ion Paranici este de remarcat și implicarea nu doar în domeniul jurnalismului, ci și al culturii, fiind membru al Societății Scriitorilor Bucovineni iar pentru creațiile sale poetice și publicistice a fost distins cu numeroase premii și diplome. (D.P.)

Vezi si

MILWAUKEE® TOUR 2024 la TEHNOACTIV SRL Suceava, în data de 8 mai 2024, Str. Cernăuți nr. 123 (P)

În calitate de distribuitor autorizat al producătorului american MILWAUKEE® TOOL, TEHNOACTIV S.R.L. Suceava organizează evenimentul …