Tuesday , January 31 2023

Transportul cu maxi-taxi va dispărea din municipiul Suceava începând cu 1 ianuarie 2018

Consilierii locali au aprobat în ședința de ieri atribuirea în gestiune delegată a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate în municipiul Suceava către un singur operator, TPL Suceava 

consiliu local 24 11 2016

 Incepând cu 1 ianurie 2018, serviciile de transport public local vor fi asigurate în totalitate de către SC TPL SA. Consilierii locali au aprobat în ședința de ieri  atribuirea în gestiune delegată a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate în municipiul Suceava către un singur operator, TPL Suceava.
Conform studiului de oportunitate, “legislația actuală nu permite existența a două programe de transport public local în aceeași localitate. Este necesară existența unui singur program de transport care să respecte principiul nesuprapunerii traseelor între operatori. Odată cu adoptarea O.U.G. nr. 27/2011, autobuzul a fost definit ca autovehicul conceput și construit special pentru transportul public de persoane, iar autovehiculele de tip maxi-taxi sunt de fapt autovehicule de marfă modificate ulterior. Acest aspect face ca transportul public de călători cu aceste autovehicule să implice unele riscuri majore în caz de accident pentru călătorii transportați”. De asemenea, în cadrul studiului se mai arată că aceste tipuri de autovehicule nu permit transportul persoanelor cu dizabilități, că în acest caz nu se acordă abonamente la tarif redus categoriilor care beneficiază de reduceri în baza unor legi speciale, dar și că acestea nu permit transportarea în siguranță a persoanelor care călătoresc în picioare într-un maxi-taxi.
Conform expunerii de motive, această atribuire unică este necesară în egală măsură și pentru a putea accesa fonduri europene în vederea modernizării sistemului de transport public local al municipiului Suceava.
In expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că pentru a accesa fonduri europene pentru investițiile necesare modernizării sistemului de transport public local, “o primă condiție o reprezintă existența unui contract  de servicii publice care să respecte prevederile europene privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători. In condițiile în care valoarea acestor investiții este foarte mare comparativ cu posibilitățile bugetului local, accesarea acestor fonduri este vitală pentru funcționarea sistemului de transport putblic local din municipiul Suceava în condițiile în care actualele autobuze de mare capacitate folosite de S.C. TPL S.A. sunt uzate fizic, iar costurile de mentenanță pentru acestea sunt foarte ridicate. Existența unui singur transportator care să presteze serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate în municipiul Suceava va asigura integrarea tarifară și va simplifica procedurile de acordare a diferențelor de tarif și a compensațiilor legale”.
In aceste condiții, consilierii locali au decis ieri aprobarea atriburii serviciului de transport public local pe raza municipiului Suceava către TPL, eliminând, începând cu 1 ianuarie 2018, serviciul de transport complementar privat realizat în prezent de autovehiculele de tip maxi-taxi. (A.I.)
 

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …

3 comments

  1. @Iohanis Trueckov

    Fratilor Nu e bine

  2. Hai dom”le Lungu ca iti iese o vila cu piscina daca reusesti asa ceva ! Numai dumneata poti gandi asa ceva !

  3. Îmi mențin părerea expusă la un articol tot pe această temă: o mare vrăjeală! Vrea dl. primar Lungu să îl ajute pe dl. director Romaniuc. Modalitatea: sacrifică pe competitorii TPL doar ca aceasata să încaseze niște bani în plus. De fapt, orice oraș mare are transport de maxi-taxi pe rute secundare. Problema e ca trebuie cineva să fie permanent cu ochii pe opertatorii privați de transport. Se vede treaba că autoritățile au fost mioape iar acum sunt în derută.