Wednesday , May 15 2024

Traficul prin Vama Siret reintră în normal

vama

După o scădere a numărului de persoane ce tranzitează vama săptămânal de la 21.000 la 9.000, după 15 februarie, în săptămâna ce a trecut acesta a crescut către 15.000. Dintre aceştia, 6.000 au fost cetăţeni ucraineni, care şi-au reluat alături de românii din preajma graniţei micul trafic de frontieră, în noile condiţii

Sperietorile denumite pe rând ANAF, criza politică din ţara vecină şi obligativitatea de a avea buzunarul plin de euro dacă doreşti să treci din Ucraina în România şi invers, au devenit tot mai palide pentru participanţii la micul trafic de frontieră din Vama Siret. Astfel se face că, de la o săptămână la alta, numărul celor care trec prin vamă, spre Ucraina ori dinspre ţara vecină creşte semnificativ. După o scădere dramatică a numărului de persoane ce tranzitează vama săptămânal de la 21.000 la 9.000, imediat după 15 februarie, când a intrat în vigoare un ordin al preşedintelui ANAF privind cantitatea de mărfuri ce poate fi tranzitată prin vamă fără a fi suspusă impozitării, în săptămâna ce a trecut acesta a crescut semnificativ, către 15.000. Dintre aceştia, 6.000 au fost cetăţeni ucraineni, care şi-au reluat, alături de românii din preajma graniţei, micul trafic de frontieră, în noile condiţii. Adică limita valorii mărfurilor ce se introduce sau se scot din ţară să nu depăşească 300 de euro cum cer vameşii români, cu 80 de euro în buzunar şi o adeverinţă de salariat în locul garanţiei de 400 de euro cerute de vameşii ucraineni.
Am arătat acum o săptămână că punerea în aplicare, de la 15 februarie a.c., a ordinului preşedintelui ANAF de limitare a cantităţilor de produse ce pot fi trecute fără plata de taxe din Ucraina în România dar, destul de probabil, şi evoluţia evenimentelor politice din ţara vecină au dus la o diminuare fără precedent a traficului prin Vama Siret, punctul rutier de trecere a frontiere cel mai folosit, în ultimii ani, de la graniţa româno – ucraineană. Pe lângă cei doi factori deja enunţaţi, care au determinat restrângerea numărului de persoane care trec prim vămile ucrainene, se adaugă şi decizia recentă privind obligarea românilor care vor să intre în Ucraina şi corespunzător, a ucrainenilor care intră în România, de a prezenta în vamă câte 80 de euro pentru fiecare zi de şedere în ţara vecină, plus alţi 400 de euro, garanţie.
După regula ştiută deja în spaţiul autohton că orice minune ţine trei zile sau, mă rog, trei săptămâni, buna tradiţie de la graniţa româno- ucraineană a reintrat pe făgaşul normal, iar micul trafic de frontieră s-a reluat în noile condiţii. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …

One comment

  1. astia e prosti de la ANAF .