Sunday , September 25 2022

Tot mai puține sucevence se testează pentru a depista cancerul de col uterin, în timp ce numărul cazurilor nou diagnosticate este în creștere

Peste 100 de femei din județ, majoritatea din mediul rural, au primit acest diagnostic, de la începutul anului  n în județ sunt rețete de screening gratui. La acestea se adaugă și caravanele mobile, care bat județul în lung și-n lat. Părinții au posibilitatea să-și vaccineze gratuit fiicele care nu au împlinit încă 18 ani.

După cum reiese din informarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, de la începutul acestui an, 21 de sucevence care au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, au murit, numărul deceselor continuând să fie unul foarte ridicat. Tot de la începutul acestui an, s-au înregistrat și 25 de cazuri noi de cancer de col uterin, din care 4 în mediul urban și 21 în mediul rural. 1.024 de femei din județ au fost testate în cadrul Programului Național de depistare precoce a cancerului de col uterin, iar 114 au avut rezultat pozitiv. Pentru derularea acestui program, DSP Suceava a primit o finanțare de 79.000.

Medicii suceveni specialiști precizează că acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului papilloma uman și screeningul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Programul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolau la populația feminină eligibilă în regim de screening are ca beneficiare femeile cu vîrsta între 25 și 64 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Acestea se pot adresa medicilor de familie, medicilor ginecologi sau celor de planificare familială. La nivelul județului nostru există două rețele de screening, una organizată de Spitalul Județean Suceava și cealaltă de Spitalul Municipal Fălticeni. Din rețelele de screening fac parte medici din diverse zone ale județului, inclusiv din zonele Cîmpulung Moldovensc și Vatra Dornei.

Încă din anul 2019, Institutul Regional de Oncologie din Iași, prin unitățile sale mobile și specialiștii de care dispune a venit în sprijinul rețelelor de screening organizate la Suceava, iar DSP, prin compartimentul Evaluare și promovare a sănătății și asistenții medicali comunitari, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Județean, derulează o campanie de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau la populația feminină eligibilă. Cu acest prilej au avut loc sesiuni de informare despre prevenția cancerului de col uterin, despre virusul HPV și despre importanța vaccinării. Autospecialele pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate  de comunități rur, continuă să se deplaseze în comunitățile rurale.

Ministerul Sănătății continuă Campania de vaccinare anti-HPV. Imunizarea este inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor populaționale la risc. Vaccinarea gratuită se realizează la solicitarea părinților sau reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vîrstă 11-18 ani. Părinții vor decide individual cînd anume în acest interval se va face vaccinarea. Vaccinarea se poate face la orice vîrstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vîrstă nouă – 26 de ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul nouă – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 de ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

 Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în derbyul local de la Fălticeni

Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în primul derby sucevean din actuala ediție de campionat …